Farkas Flórián nem tűri a mesterséges botránykeltést

A kormányzat az utolsó simításokat végzi a nemzeti roma stratégián. Egyelőre nem tudni, hogy a tetszetős vállalások teljesítéséhez mennyi pénz lesz, de annyi legalább biztos: Farkas Flórián nem tűri a "mesterséges botránykeltést".

Befejeződött a felzárkóztatási és roma stratégia társadalmi vitája. Most a közigazgatási egyeztetés jön, a stratégiát - Balog Zoltán államtitkár közlése szerint - várhatóan még ebben a hónapban elfogadja a kormány.

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egy budapesti rendezvényen hangsúlyozta, hogy a kormány egyebek mellett a kölcsönösségre épít: ha az állam segítséget nyújt, akkor joggal várhat el teljesítményt azoktól, akiket szeretne felzárkóztatni. A stratégia tudatosan és szándékosan nem csupán romákra, hanem származástól függetlenül az összes mélyszegénységben élőre vonatkozik. Balog Zoltán kulcskérdésnek nevezte, hogy ne lehessen szembeállítani egymással a roma és nem roma magyarokat.

A stratégia a tartósan munkanélküli aktív korúak munkaerőpiaci esélyeinek javítását, a gyermekek szegénységének csökkentését, a szocializációs és szociokulturális hátrányok leküzdését, a roma nők feltűnően magas továbbtanulási és munkaerőpiaci hátrányainak csökkentését tekinti meghatározó céljának, valamint azt, hogy mérséklődjön a hátrányos helyzetű területek lemaradása.

Mizsei Kálmán (Nyílt Társadalom Alapítvány) komoly lépésnek minősítette a stratégia kidolgozását, de arra is felhívta a figyelmet: a végrehajtáshoz szükséges cselekvési program kimunkálása még előttünk áll, és fontos kérdés az is, hogy mennyi pénz lesz a megvalósításra. A stratégiát közös nevezőre kell hozni a szociálpolitikával és a gazdaságpolitikával - jegyezte meg.

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, a Fidesz parlamenti képviselője elmondta, hogy régen vett részt annyi konferencián és értekezleten, mint a közelmúltban. Most már ideje nekilátni a tényleges munkának. Kifejtette: mindenkivel szívesen együttműködik, de a "mesterséges botránykeltést" nem tűri. "Nincs ideológia, nincs pártpolitka, itt közös felelősség van" - állapította meg a fideszes roma politikus, aki úgy vélte: még egy ilyen lehetőségünk nem lesz.

A rendezvényen Balog Zoltán elmondta, hogy 2012-ben az eddigieknél lényegesen több forrás jut a mélyszegénység elleni küzdelemre, konkrét összeget azonban nem említett. A rendezvény utáni sajtótájékoztatón sem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy a költségvetés megközelítőleg mennyi pénzt szán jövőre a roma stratégia elindításához. Annyi viszont kiderült: a stratégiáról szóló döntéssel párhuzamosan a kormány külön határozatot hoz a cselekvési terv elfogadásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.