Fantomkönyvelő a Zuschlag-féle egyesületeknél

Kullai Tamás VII. rendű vádlott meghallgatásával folytatódott szerdán délelőtt Kecskeméten Zuschlag János és társai büntetőpere. A volt kecskeméti szocialista képviselő ártatlannak vallotta magát, elmondása szerint párttársai folyamatosan megtévesztették.

Kullai Tamás, 2002 és 2006 között szocialista önkormányzati képviselő Kecskeméten, valamint a városi pártszervezet elnökségének volt a tagja, aki párttagságát jelenleg felfüggesztette.

Elmondása szerint Bács-megyei párttársa, Katus Ferenc - III. rendű vádlott - kérésére a nevét adta két egyesület - Atlasz, Y-Generáció -  alapításához, amelyek alakuló ülésén nem vett részt, a tagságát nem ismeri, véleménye szerint tiszteletbeli elnöki funkciót töltött be.

Hangsúlyozta: nem volt arról tudomása, hogy az egyesületek számlájára érkezett pályázati pénzt, amit felvett, majd Katus Ferencnek, vagy Lados Istvánnak - II. rendű vádlott, Zuschlag titkárságvezetője -, átadott, azt nem a kiírásban meghatározott célokra  fordították.

Amikor 2006-ban a rendőrség vizsgálni kezdte több Bács-megyében bejegyzett egyesület gazdálkodását, Kullai szerint Zuschlag azt mondta neki - erről egy lehallgatott telefonbeszélgetést is lejátszott a bíróság - ha kihallgatják, akkor azt kell mondania: Kisbaranyi László végezte az egyesületek könyvelését, és ő kérte meg, hogy legyen a szervezetek elnöke.

Kullai hozzátette: erről a névről korábban nem hallott és később sem találkozott ilyen nevű személlyel. 

Mint ismert,  Lados István is azt vallotta: Zuschlag tanácsára Kisbaranyit - egy 2004-ben elhunyt kiskunhalasi vállalkozó - kell megnevezni az egyesületek gazdálkodásával kapcsolatban. Zuschlag Jánost és hét társát különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják, további nyolc fő csalásért és bűnpártolásért áll a bíróság előtt.

A kárérték - amelynek nagy részét a vádlottak megtérítették - mintegy hetvenötmillió forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.