Falussal együtt az egész baloldal lecsúszott a szavazólapokról

Bokros neve mellett csak a MoMa logója lesz; a DK, az Együtt, az MSZP és a PM sem szerepelhet a főpolgármester-jelölti szavazólapokon - bárkit is támogassanak.

Miután a jelölési folyamat már jó ideje lezárult, mindenki csak az ajánlóíven feltüntetett minőségében indulhat az önkormányzati választáson - tudtuk meg a Nemzeti Választási Irodától. Hiába lépnek tehát egymás javára vissza a jelöltek egy településen, vagy egyéni választókerületben, a függetlenek a szavazólapon is kizárólag függetlenként jelenhetnek meg, aki pedig valamely párt vagy pártszövetség színeiben indul, az időközben bekövetkezett változások dacára is az őt eredetileg támogató szervezet jelöltje marad. Ez azt jelenti, hogy Budapesten a főpolgármester-jelölti szavazólapról a parlamenti választáson közösen fellépő balliberális pártok csaknem mindegyike lemarad.

A nyomtatványon nem szerepelhet a DK, az Együtt, az MSZP és a PM logója, a liberálisoké viszont Bodnár Zoltán révén igen. Ugyanakkor Bokros Lajos hivatalosan marad a Modern Magyarország Mozgalom jelöltje, bárki is álljon mögé.

Falus Ferenc visszalépése egyébként nem okoz semmilyen többletköltséget, mert a fővárosi főpolgármester-jelöltek nevét tartalmazó szavazólapok előállítása még nem kezdődött meg. A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a cél az, hogy a nyomtatványok mindenütt feleljenek meg a szavazásnapi aktuális állapotnak, ezért a két legnagyobb példányszámú szavazólap előállítását az utolsó pillanatra hagyták, hogy az esetleges változások miatt ne legyen szükség azok cseréjére. Tehát 1,4, millió, a főpolgármester, illetve csaknem egymillió, a Pest Megyei Közgyűlés tagjainak megválasztásához szükséges lap nyomtatása csak jövő hétfőn kezdődik.

Az iroda adatai szerint 45 olyan település van, ahol a visszalépések miatt már biztosan másik szavazólapokat kell készíteni. Ha még ezen a héten bárhol változás történik, a nyomtatványokat bezúzzák, és újakat állítanak elő. Utána viszont erre már nem lesz lehetőség, és ha valaki később jelzi a visszalépési szándékát – ezt a szavazás megkezdéséig bárki megteheti –, annak nevét a szavazatszámláló bizottságok október 12-én a szavazólapokon áthúzással törlik, és az esetleg rájuk adott voks érvénytelen lesz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.