Falus Ferenc: a terhes nők elsőként oltandók

Mivel a terhes nőket fokozottan védeni kell az influenzajárvány okozta szövődményektől, az elsőként oltandók között vannak az ajánlások szerint - mondta Falus Ferenc, az országos tiszti főorvos.

Így van ez az Egyesült Államokban és az Európai Unió tagállamaiban is, jegyezte meg. Azonban minden esetben egyedi mérlegelésre van szükség. Más az elbírálás egy olyan terhesnél, akinek valamilyen alapbetegsége van, egy olyannál, akinek a környezetében betegek vannak, és egy olyannál is, aki teljesen egészséges - mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a terhes nő környezetében élők is oltassák be magukat.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos
Falus Ferenc az új országos tiszti főorvos

Az oltóanyag veszélyességéről azt mondta: káros hatására vagy veszélyességére vonatkozóan semmiféle bizonyíték nincs. "Ha meg akarunk akadályozni egy világjárványt, akkor a lakosságnak minimum a hatvan százalékát oltásban kell részesíteni" - hangsúlyozta.

Magyarországon jelenleg csak a 18 éven felüliek részére áll rendelkezésre az oltóanyag, viszont az ország lakosságához képest olyan nagy mennyiségben, mint semelyik másik országban a világon: a lakosság húsz százalékának beoltásához szükséges vakcina van már a raktárakban.

Falus Ferenc elmondta: a gyerekekről szóló ajánlás egyértelműen úgy szól, hogy a hat hónaposnál idősebb gyerekeknek ajánlják a vakcina beadását attól a pillanattól kezdve, amint az oltóanyag rendelkezésre áll, vagyis amikor az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) befejezte a dokumentáció ellenőrzését és kiadta az engedélyt.

Szabó Franciska, az OGYI szóvivője az MTI-nek azt mondta: erre várhatóan a jövő héten kerül sor. Arra, hogy kinek nem ajánlható az oltás beadása, a tiszti főorvos azt mondta: például a tojásérzékenyeknek, vagy akinek a korábbi védőoltások miatt valamilyen szövődménye volt.

WHO: az oltóanyag biztonságos

Megerősítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy biztonságosnak tartja az új típusú influenza ellen kifejlesztett oltóanyagot, egyúttal annak tömeges beadását szorgalmazta. Gregory Hartl WHO-szóvivő genfi sajtóértekezletén hangsúlyozta: a WHO a világméretű járvánnyal szembeni védekezés legfontosabb eszközének tekinti az oltóanyagot. Hozzátette, mindenkit be kell oltani, aki hozzájut a H1N1 vírus ellen kifejlesztett vakcinához, annak ellenére is, hogy az oltóanyag egyes esetekben enyhén káros mellékhatásokkal - fejfájással, izomgörccsel - járhat. A tömeges oltási kampány Kínában és Ausztráliában már folyik, az Egyesült Államokban és egyes európai országokban pedig rövidesen megkezdődik - emlékeztetett. A WHO a sajtóból értesült olyan esetekről, amikor egyes emberek vonakodnak elfogadni a H1N1 elleni vakcinával történő oltást, a szóvivő azonban hangsúlyozta: az oltóanyag a világméretű járvány elleni közdelem legfontosabb eszköze.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.