Falus: Úgy nézek ki, mint aki korlátozva lenne?

Mintegy 1200 milliárd forintba kerülne Falus Ferenc választási programjának megvalósítása. Erről a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje beszélt az MTI-nek adott interjúban, amelyben azon véleményének adott hangot, hogy ő lesz Budapest következő főpolgármestere.
Az Együtt-PM jelöltje, aki az MSZP és a DK támogatásával indul az október 12-i önkormányzati választáson, azt mondta, a programra megvannak a források, csak bizonyos fejlesztések között kellene fontossági sorrendet meghatározni. A következő, ötéves ciklusban a 3-as metró rendbetételét és a P+R parkolók megépítését nevezte többek között reálisan megvalósíthatónak.

Falus Ferenc szerint az elmúlt négy évben mindenre volt pénze a kormánynak, amire akart. Meg kellene kérdezni a fővárosiakat, mit tartanak fontosnak, hogy biztonságosan lehessen közlekedni vagy egy újabb stadion épüljön - részletezte. Ismertetése szerint a múzeumi negyed kialakítása és azzal összefüggésben a vár átépítése körülbelül annyiba kerül, mint a 4-es metró. De megfontolásra ajánlotta a paksi beruházás és a Puskás Ferenc stadion átépítésének elhalasztását.

Mint mondta, az EU-tól nyolcezer milliárd forintot kap Magyarország a következő hét évben. Ennek ha csak a 15-20 százalékát fordítják Budapest infrastruktúrájának fejlesztésére, akkor az bőven elég a programjában foglaltak megvalósítására - tette hozzá. Felhívta arra a figyelmet, hogy Budapest a nemzeti jövedelem 40 százalékát, az állami költségvetés 60 százalékát állítja elő, tehát valamivel többet kellene hagyni a főváros fejlesztésére, mint az utóbbi években.

Falus Ferenc szerint vannak olyan programelemek, amelyek pár millió forintból megvalósíthatóak, ezek között említette a civil szervezetek, az alternatív kultúra támogatását.

"Ez egy vízió, hogy milyen irányba képzeljük el a város fejlesztését" - jellemezte programját.

Arra a felvetésre, hogy Tarlós István főpolgármester szerint a főváros nem adhat adókedvezményeket, Falus Ferenc azt mondta, a főváros visszatéríthet költségeket, olcsóbban adhat bérbe ingatlanokat, a kommunális adóból adhat kedvezményt. Úgy látja, van lehetősége a fővárosnak, hogy segítse a vállalkozásokat.

A Lázár János miniszter és Tarlós István között folyó vitát "családi műbalhénak tartja" a baloldali pártok jelöltje. A vita szerinte arról szól, hogy az uniós forrásokat a kormány más fejlesztésekre kívánja fordítani és nem Budapestre, amelyet hitelfelvételre akar kényszeríteni.

A kormánynak döntenie kell, hogy a közlekedésfejlesztési beruházásokra fordítható uniós keretből mennyit kíván Budapestre fordítani - hangsúlyozta. Falus Ferenc a 3-as metró felújításáról még azt is elmondta, értelmetlen felújítani a korszerűtlen szerelvényeket, és fontosnak tartaná a 4-es metró építésénél közreműködő Klados Gusztáv projektigazgató visszacsábítását is.

A Budapesti Közlekedési Központ léte "az egyik legjobb dolog volt, ami Budapesten történt" - mondta, hozzátéve, a baj azzal van, hogy a főpolgármester kicsit későn vette észre, olyan feladatokat is odaraktak, amelyek az alapkonstrukcióba nem férnek bele. Értelmetlennek nevezte, hogy a jegyellenőrök a BKK, a megrendelő alkalmazásában vannak. A BKV finanszírozásával összefüggésben azt emelte ki, hogy a jegyárakból és a fővárosi adóbevételekből befolyó források mellett a kormánynak is hozzá kell járulnia évente egy fix összeggel.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a dugódíj bevezetése időszerűtlen, nincs napirenden, hiszen nincs elég parkolóhely és nem megfelelőek a közlekedési kapcsolatok, például a körgyűrű sem zárult be.

A programjában szereplő polgári segítőszolgálat létrehozásáról Falus Ferenc azt mondta, a közterület-felügyelet alapvetően büntet, nem nyújt igazi segítséget a polgároknak, a szolgálat tagjait pedig arra is meg lehetne kérni, hogy nézzenek rá az otthon egyedül maradt nagymamára. Közölte, a segítőszolgálatnál mintegy 800-1000 embert lehetne részmunkaidőben alkalmazni, olyanokat, akik korán nyugdíjba mentek a katonaságtól, a rendőrségtől. A szolgálat fenntartása évente mintegy 2 milliárd forintba kerülne - jegyezte meg.

Nem akarta megnevezni, hogy kik segítettek programja írásában, mondván, nincs felhatalmazva, hogy közölje. Programja ötvözi az őt támogató politikai szervezetek elképzeléseit, a szociális érzékenységre vonatkozó részek markánsan az ő véleményét tükrözik - közölte.

Az egészségügyről azt mondta, a városvezetés felelőssége nem szűnik meg azáltal, hogy nem ő működteti a fővárosi kórházakat, a fővárosnak a kerületekkel együtt lehetősége van az alapellátás javítására.

Arra a kérdésre, ha a megválasztják, hogyan képzeli az együttműködést ellenzéki politikusként a kormánnyal, Falus Ferenc azt mondta, az ellenzéki pártok jelölik, de megválasztása esetén az egész főváros képviselője lesz. Debrecen fejlődött akkor is, amikor nem a Fidesz volt hatalmon, Szeged is fejlődik - fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy nagyon keveset költ a kampányára, amelynek költségeihez egyharmad-egyharmad részben járulnak hozzá az őt jelölő pártok. A kampányát sikeresnek ítélte eddig, hiszen egyre többen ismerik fel az utcán, egyre több levelet kap. Az esélyeit firtató kérdésre azt mondta: "győzni fogunk".

"Úgy nézek ki, mint aki korlátozva lenne?" - kérdezett vissza arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint a jeges vödrös videó után korlátozták stábja önállóságát. Azt elmondta ugyanakkor, hogy volt változás a stábjában, de az nem állt szoros összefüggésben a videóval.

Falus Ferenc beszámolt arról, hogy ő vezeti az Együtt-PM kompenzációs listáját, és arra készül, hogy részt vesz a közgyűlés munkájában.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.