Falus: Orbán költözésének ára elég lenne a 3-as metróra

Falus Ferenc, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje arra szólította fel a kormányt, hogy halassza el a Várba költözést, helyette inkább intézkedjen arról, hogy biztonságos legyen a fővárosi közlekedés.
A politikus a tervek szerint a kormánynak majd helyet adó épület, a Nemzeti Táncszínház előtt tartott keddi sajtótájékoztatón azt mondta: információik szerint a költözés és az átépítés költsége eléri a százmilliárd forintot, ami elegendő lenne a hármas metró biztonságossá tételéhez és új szerelvények vásárlásához.

Az eseményen részt vettek a Falus Ferencet támogató három párt, az Együtt-PM, az MSZP és DK I. kerületi polgármesterjelöltjei is.

Az Együtt-PM-es V. Naszályi Márta arról beszélt, hogy a költözés a kerület lakóit is érinti, mert a törvények értelmében a kiemelt kormányzati beruházás közelében bármiféle indoklás nélkül bárkinek a lakását kisajátíthatják. Szavai szerint a kabinetet „mindenben kiszolgáló" kerületi vezetőség pedig nem fogja megvédeni a helyieket.

A szocialisták jelöltje, Reményik Ildikó azt mondta, évek óta küzdenek azért, hogy a kerületben megvalósuljon a harmónia az ott lakók és a turisták között.

A DK-s Kakuk György kijelentette, hogy az intézkedés minden egyes fővárosit érinteni fog, mert a tervezett átalakítások teljes összege elérheti a négyszázmilliárd forintot, miközben ebből a pénzből egyszerűbbé lehetne tenni a kerületiek és a fővárosiak életét.

Falus Ferenc arra is kitért, hogy hétfőn első és szinte egyedüli politikusként jelent meg a tiltakozó demonstráción a fővárosi Szerb utcában, miután a rendőrség „lényegében putyini módszerekkel vonult fel", és „méltatlanul nagy erőkkel" szállta meg az Ökotárs Alapítvány irodáját.

Kijelentette, hogy főpolgármesterként nem zaklatni, hanem támogatni fogja a civileket, akiknek nagy területű irodákat és közösségi tereket akar a rendelkezésére bocsátani a főváros ingatlanjaiból. Példaként említette, hogy akár a Bálnán belüli üres területeket is megkaphatják a civil szervezetek évi egy forintért, hogy legyen lehetőségük a demokráciát erősíteni, a kirekesztés ellen küzdeni és európai ügyekkel foglalkozni.

Arra a kérdésre, hogy hétfőn a tüntetésen előbb azt nyilatkozta, hogy csak arra sétált, később pedig azt, hogy fagyizni ment, azt felelte, „azért mentem oda, hogy ott legyek, de a tüntetésen nem akartam részt venni mint politikus, a civilek ezt nem nagyon szeretik, amivel én egyáltalán nem értek egyet". A rendőrségi fellépés viszont olyan aránytalan volt és annyira megfélemlítette a civileket, hogy az ellen mindenkinek kötelessége felemelni a szavát – tette hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.