Falus Ferenc szociális bérlakásprogramot indítana

Szociális bérlakásprogramot indítana megválasztása esetén Falus Ferenc, a baloldali ellenzék főpolgármester-jelöltje, és ezt az Együtt-PM is támogatja.

 

A főpolgármester-jelölt szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a fővárosi lakhatási problémák három okra vezethetőek vissza: a bérlakások hiányára, a felújítások elmaradására és a rossz energetikai jellemzőkre.

Programjukban ezt a három pontot orvosolnák egyebek mellett kiterjedt bérlakásszektor és egy lakásügynökség létrehozásával. A bérlakáshiányt úgy oldanák meg, hogy hasznosítanák az üresen álló önkormányzati, állami és magántulajdonú ingatlanokat is - tette hozzá.

Falus Ferenc közölte: a lakhatatlan ingatlanok felújításába bevonnák a civileket, a lakásbérlés szabályait egységesen átalakítanák, és uniós források felhasználásával visszaállítanák a fővárosi társasház-felújítási alapot. A lakásszigetelési programot kiterjesztenék, így az nemcsak a nyílászárók cseréjére, hanem hőszigetelésre és épületgépészeti felújításra is kiterjedne.

Kitért arra is, hogy visszaállítanák a közüzemidíj-tartozást felhalmozók átmeneti támogatását a Hálózat Alapítvány újraélesztésével.

Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke, országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón a Habitat for Humanity nevű nonprofit szervezet felmérésének adatait idézve azt mondta: 2012 óta 1,2 millióról 1,5 millióra nőtt a lakhatási szegénységben élők száma Magyarországon, és elfogadhatatlan, hogy míg Nyugat-Európa stagnál vagy fejlődik, addig itthon folyamatosan nő a szegénység.

Közölte, évente 5 ezren veszítik el a lakásukat, a rezsicsökkentés pedig csaknem 3 millió embert el sem ért, Lázár János miniszter viszont "olcsóbban tudja fűteni a medencét".

Az Együtt-PM követeli, hogy legyen a kormánynak és Budapestnek elfogadható lakáspolitikája, és azt, hogy a rászorulóknak segítsenek - mondta az ellenzéki politikus. Hozzátette, az országban 400 ezer, Budapesten 100 ezer lakás áll üresen, s pártja támogatja a szociális bérlakásprogramot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.