Fáktól látszik az erdő

Egy félmillió forintos faadományozással indítja idei zöldprogramját a XI. kerület, ahol évek óta sok százmillió forintot költenek fásításra, parkosításra, a környezet tisztaságára.

Félmillió forintért tíz darab Mecsek gömbkőris fát adományozott Újbudának az MVM ERBE Mérnökiroda Zrt. a cég fennállásának 60. évfordulója alkalmából, a faültetésen részt vett Molnár Gyula polgármester és Vavrik Antal, a társaság vezérigazgatója. Újbudán idén még csaknem ötszáz fa kiültetése történik meg. Az elmúlt évek zöldesítésének eredményeképp már több ezer újonnan elültetett fa színesíti a kerületet.

Újbuda számos programot szervez a kerület zöldítéséért: rendszeresen kiírja, így idén is kiírja lakosainak a Zöld sziget pályázatot tavasszal és ősszel. A XI. kerület ezzel a lakóépületek környezetében történő növényültetést támogatja. Az önkormányzat képviselő-testülete néhány hónapja helyi rendeletet fogadott el a kerület fáinak védelme érdekében, amely engedélyhez köti a magánterületi fák kivágását is. A fasorok állapotának figyelemmel kísérése érdekében kerületi fakataszter készítése is elkezdődött, amely térképi formában is ábrázolni fogja az elért eredményeket és a további feladatokat.

Mivel a téli sózás veszélyezteti a fás szárú növények egészségét, idén ősztől már csak környezetkímélő megoldást szabad alkalmazni a járdák síkosság-mentesítésére. A zöldterületet használók egészségének védelme érdekében már egy éve tilos a dohányzás az Újbuda tulajdonában vagy fenntartásában álló játszótereken.

A kerület közterületein egyébként mintegy másfélmillió zöldfelület található. Ezek fenntartásának egy része az ingatlantulajdonosok feladata (házak előtt található zöldsávoknál), de a nagyobb feladat az önkormányzatra hárul: például parkfenntartást 1,2 millió négyzetméteren végeztet, évente háromszázmillió forintért. E feladatok (kaszálás, virágültetés, karbantart, üzemeltetés, növényvédelem), valamint 48 helyen a játszóterek folyamatos karbantartása egész évben zajlik.

A parkfenntartás mellett hasonlóan sok feladatot jelent a hulladékok elszállítása, a kutyaürülék-gyűjtés és a közterületek takarítása. Ezekre a feladatokra idén 260 millió forintot költ a kerület. Új zöldterületek és játszóterek építésére idén 150, felújításukra pedig százmillió forintot költ Újbuda.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.