Fáklyásmenetet szerveznek Bándy Katára hivatkozva Pécsen

A „cigánybűnözés” ellen és a halálbüntetés visszaállításáért szervez demonstrációt három pécsi magánszemély az interneten. A terv az, hogy hétfő este végigvonulnak azon az útvonalon, amelyen Bándy Kata, a július 8-án meggyilkolt pécsi pszichológus hazafelé tartott.

A felvonulás szervezői a 21 éves Kiss Alexandra, a pécsi egyetem pszichológushallgatója, Heidt Péter, 52 esztendős villanyszerelő és Futó Béla. Utóbbiról – Facebook-profilja alapján – annyit lehet tudni, hogy kedveli az olyan nemzeti-radikális rockzenekarokat, mint az Egészséges Fejbőr, vagy a Romantikus Erőszak.

A trió szándéka szerint a résztvevők hétfő este nyolckor találkoznak Pécs belvárosában, s transzparensek és zászlók nélkül, kezükben fáklyákkal és gyertyákkal némán menetelnek addig a házig, ahol a 25 éves korában meggyilkolt rendőrségi pszichológus, Bándy Kata lakott. A demonstrációt a „romló közbiztonság okán, a terjedő cigánybűnözés miatt és a halálbüntetés visszaállításáért” hirdették meg a szervezők.

Múlt péntek, vagyis a demonstráció meghirdetésének napja óta – a neten – több százan jelezték, hogy eljönnek a rendezvényre.

Úgy tűnik, nemcsak Pécsről, hanem az ország távoli településeiről is várhatók tüntetők. A politikusok közül Németh Zsolt, a Jobbik pécsi parlamenti képviselője tett olyan bejegyzést a Facebookon, hogy ő és párttársai elfogadják az invitálást.

Ismert, hogy a nagy társadalmi visszhangot kiváltó pécsi gyilkosság gyanúsítottját, a lopásokért többször is büntetett P. Lászlót a rendőrség július 15-én elfogta. A kelebiai férfi cigány származása miatt a pécsi romák attól tartanak, hogy rasszista támadások érik majd őket.

Bándy Kata családja azt kérte: lányuk erőszakos halálát „senki ne használja uszításra, gyűlölködésre és a halálbüntetés visszaállításának szorgalmazására”. A jelek szerint ez a kérés nem érte el a kívánt hatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.