Fáklyás menet és vita az ünneplésről

A Műegyetemről indult a hagyományos október 22-i menet a Bem térre. Közben az MSZP és a Fidesz vitát folytatott arról, mit jelent, hogy pénteken Nagytétényben beszél Orbán Viktor.

Menet a Műegyetemtől a Bem térig

Fáklyások a Bem rakparton
Résztvevők haladnak az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulója alkalmából a Rákóczi Szövetség szervezésében megrendezett, a Műegyetemtől a Bem térig tartó fáklyás felvonuláson a főváros I. kerületében a Bem rakparton.

Mintegy ezren vettek részt az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a Műegyetemtől a Bem térig tartó, a Rákóczi Szövetség által szervezett hagyományos felvonuláson csütörtök este Budapesten.

A felvonulás résztvevői azután indultak el a Műegyetem elől, hogy ott befejeződött az 1956. október 22-i nagygyűlésre emlékező rendezvény. A felvonulók közül egy csoport korabeli teherautó platóján utazva tette meg az utat a Bem térig, amelyen többek között a "Ruszkik haza!" felirat volt olvasható. A csendben vonuló emlékezők között számos határon túli magyar diák is volt. A menetet élén egy lyukas magyar zászlót tartó férfi ment, őt népviseletbe öltözött fiatalok követték.

Több résztvevő nemzetiszínű zászlóval és transzparenssel vonult fel, amelyeken egyebek között az volt olvasható: "Vádolunk 200 ezer elmenekült hazánkfiáért", "Vádolunk Mansfeld Péterért", "Vádolunk Mindszenty József hercegprímásért".

A rendőrök által felvezetett résztvevők a Döbrentei térnél fáklyát kaptak a szervezőktől és azokkal folytatták útjukat.

Lendvai Ildikó közleménye

Lendvai Ildikó reméli, hogy Orbán Viktor nem azért mond beszédet október 23-án Nagytétényben, hogy újabb kerületbe vigyen megosztást, hanem csak saját szélsőségesei elől menekül a belvárosból. Az MSZP elnöke közleményében hangsúlyozza, hogy Orbán Viktor és a Fidesz a közös ünnepeket már rég elvette Magyarországtól, a fővárost pedig odaadta a szélsőségeseknek.

„A Fidesz évek óta nem jelenik meg ott, ahol a köztársaság elnöke, a kormányfő, a közjogi méltóságok és a pártok együtt ünnepelnének. Évek óta nincs közös március 15-e és közös október 23-a. Még az 56-os forradalom 50. évfordulója sem volt kivétel. Az egész világ képviseltette magát a közös ünnepségen, a Fidesz nem. A hírek nem a magyarok forradalmáról szóltak, hanem a szélsőségesek utcai rendzavarásáról" - fogalmaz.

Mint írja, Orbán Viktor és a Fidesz október 23-án most kivonul a belvárosból. Nagytétényben mond beszédet, ahol a helyi közösség és az önkormányzat állította fel újra történelmi emlékként az egykori országzászlót.

„XXII. kerületi országgyűlési képviselőként és az MSZP elnökeként mondom: október 23-án Nagytétényben és az országban nem a Fidesznek, nem az MSZP-nek, nem külön a pártoknak, hanem a helyi közösségnek és a nemzet közösségének kell emlékeznie. A közös ünnepből nem szabad pártrendezvényt csinálni. Remélem, Orbán Viktor úr sem megosztó, kampányoló pártpolitikusként beszél majd, hanem a nemzet ünnepéhez méltóan, az egység szolgálatában kíván szólni. Remélem, hogy csak saját szélsőségesei elől menekül a belvárosból, és nem azért, hogy újabb kerületbe vigyen megosztást. Remélem, ha a pártelnök ki is vonul az ezzel egy időben zajló országos, közös ünnepről, párttársai helyette is képviseltetik ott magukat" - zárta közleményét Lendvai Ildikó.

Szíjjártó Péter válasza

„Lendvai Ildikónak vagy igen rövid az emlékezete, vagy tanúi lehettünk eddigi legarcátlanabb hazugságának. Az 1956-os forradalom 50. évfordulóján - nyilvánvalóan felsőbb utasításra - rohamrendőrök támadtak brutálisan a Fidesz békés megemlékezésén részt vevő emberekre is" - közölte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a szocialista politikus közleményére reagálva.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: „jobb, ha Lendvai Ildikó is tudja, hogy az akkor történtekért előbb-utóbb vállalni kell a jogi, politikai és erkölcsi felelősséget".

Navracsics: Magyarország boldogtalan

- Akkor következhet el október 23-a igazi ünnepi jelentősége, amikor végre teljes konszenzus lesz 1956 megítélését illetően - mondta Navracsics Tibor az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen este Csornán.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője hangoztatta: akkor érezhetjük át az ünnep igazi jelentőségét, ha végre szalonképtelenek lesznek azok a vélemények, amelyek 1956-ról elítélően fogalmaznak, és amikor végre szalonképtelenek lesznek azok a politikusok, „akik fennhangon dicsőítenek egy diktatúrát, és a diktatúra elleni küzdelmet rossznak állítják be".

„Magyarország ma boldogtalan ország, mert elvették az emberek hitét" - mondta Navracsics.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.