Fáklyás felvonulással emlékezett az MSZP Kaposváron

Két-háromszázan vettek részt az MSZP 1956-os emlékünnepségén Nagy Imre szülővárosában, Kaposváron péntek délután. Mesterházy Attila pártelnök ünnepi beszédében úgy fogalmazott: „Minden hatalom elveszti legitimitását, ha akaratát antidemokratikus úton akarja érvényesíteni.”

Ahogy az elmúlt években, az idén is megemlékezést tartott az MSZP Kaposváron, Nagy Imre szülővárosában a forradalom és a mártír miniszterelnök tiszteletére. A péntek késő délutáni ünnepségen két-háromszázan vettek részt, köztük Mécs Imre és a szocialista párt elnöke, elnöksége. A rendezvényen megjelentek Nagy Imre szülőházától – ahol beszédet mondott Kolber István és Lamperth Mónika – fáklyákkal vonultak az egykori miniszterelnök belvárosi szobrához.

Mesterházy Attila, Kolber István és Lamperth Mónika koszorút helyez el Nagy Imre  szobránál Kaposváron
Kaposvár, 2010. október 22. Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke (j), Kolber István megyei pártelnök (k) és Lamperth Mónika kaposvári pártelnök koszorút helyez el Nagy Imre mártír miniszterelnök szobránál Kaposváron, ahol a párt megemlékezést tartott az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából. MTI Fotó: Varga György

Mécs Imre, egykori 56-os elítélt a Nagy Imre szobornál tartott ünnepi beszédében egyebek mellett azt idézte fel: „Ötvennégy évvel ezelőtt a Budapesti Műszaki Egyetem aulájában körülbelül hatezer egyetemista és oktató jött össze. Vitatkoztunk az ország helyzetéről. Elhatároztuk, hogy az 1848-as tizenkét pont mintájára mi is pontokba szedjük a követeléseinket. Mindjárt az első pontnál teljesen egyértelműen az volt a követelésünk, hogy Nagy Imre vezetésével alakuljon új kormány. Egész egyszerűen csak Nagy Imre jutott az eszünkbe. Csak Nagy Imre volt arra alkalmas, hogy Magyarországot kivezesse abból a csődhelyzetből, amibe jutott.”

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke ünnepi beszédében, „1956 dicsőséges napjaira, a forradalomra és a szabadságharcra, hőseinkre és az áldozatokra” emlékezve úgy fogalmazott: „Egy olyan nemzedék képviselőjeként állok ma itt, akik évtizedekkel a harcok után születtek, és felnőtté válásunk a rendszerváltás idejére esett. Mi előítéletek nélkül vállaljuk a forradalom és szabadságharc eszméinek üzenetét, a nemzet egységes akaratát, egy szabad, egy jobb, egy igazságosabb élet megteremtését.” A pártelnök később azzal folytatta: „A legnagyobb hazugság, ha a népet, a nép nevében fosztják meg önrendelkezésétől. A legnagyobb hazugság, amikor a hatalom túlterjeszkedik a néptől kapott felhatalmazás keretein, és tökéletesnek, felkentnek hiszi magát. Amikor egymaga határozza meg, mi a szolgálja a közjót és mi nem, mi erkölcsös és mi nem, ki értékes és ki kevésbé az. Minden hatalom elveszti legitimitását, ha akaratát antidemokratikus úton, az emberek szabadságának és szuverenitásának korlátozásán keresztül akarja érvényesíteni. Még egyszer hadd mondjam: Minden hatalom elveszti legitimitását, ha akaratát antidemokratikus úton, az emberek szabadságának és szuverenitásának korlátozásán keresztül akarja érvényesíteni.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.