A Délinél gyülekeztek titokban a fajvédők

Titokzatos körülmények között gyülekeztek a betiltott fajvédő konferencia résztvevői szombaton késő délután a Déli pályaudvar környékén. A rendezvényre regisztráltak akkor már tudták, hogy a szervező Richard Spencert, a The National Policy Institute elnökét pénteken este őrizetbe vették.

Az Európai Kongresszus nevű szélsőséges, fajvédő konferenciát  Orbán Viktor utasítására betiltották, az előadókat nem akarták beengedni az országba, tartózkodási engedélyüket megvonták, de a főszervező Spencer Bécsen keresztül vonattal mégis  Budapestre érkezett, lapunk interjút is készített vele.

A kongresszusra regisztráltak - a diákok 55 dollárért jelentkezhettek, a felnőtteknek többe került, attól függően, hogy hány nap programja iránt érdeklődtek - az első hivatalos e-mail üzenetet a konferencia szervezőitől szeptember 27-én kapták meg. Ekkor még szó sem esett a konferencia betiltásáról, de a helyszínt a biztonság kedvéért eltitkolták. Az üzenetből az derült ki, hogy a Novotel Budapest City Hotelben a konferencia résztvevői kedvezményes áron tudnak szobát foglalni, illetve október 3-án este 17 és 19 óra között a szálloda egyik termében a regisztráltak ingyen koktélozhatnak és ismerkedhetnek egymással. Azt is közölték, hogy a konferencia másnapján, október 5-én közösségi programok lesznek, melynek keretében a várost is megtekintik a résztvevők.

A második e-mail, szeptember 29-én már így kezdődött: „Ahogy talán hallották, a tolerancia és diverzitás erői kijelentették, nem szabad megengedni, hogy előadjunk." Persze mindez angol nyelven, hiszen a szervező az amerikai The National Policy Institute volt. Az üzenetben leírták, hogy a kormány semmilyen konkrét törvénysértéssel nem vádolja őket, és szerintük a kormány cselekedete és nem az ő rendezvényük  ütközik törvénybe. A konferenciát mindenesetre megtartják minden nehézség dacára, írták. Az üzenetet a „We shall overcome." mondat zárta, amely a dél-afrikai emberi jogi mozgalom jelmondata volt a szegregáció idején.

Másnap küldték a következő levelet. Eközben a Larus Rendezvényközpont, amely - bár az e-mailekből nem derült ki - a konferenciának helyet adott volna, visszamondta a szerződést. Az e-mailben azt tudatták a szervezők, hogy megtartják a kongresszust, de mint magánrendezvényt, ahová nem engednek be újságírókat,  s a regisztrációt is lezárják. A helyszínt csak 24 órával korábban árulják el.

A negatív visszhang és a tiltás hatására több előadó is visszamondta a szereplését, többek között Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök főideológusa, Alekszandr Dugin. Október másodikán megírták a rendezők, hogy a találkozó időpontja szombaton délután fél hat. A Déli pályaudvar metrómegállójában kell keresni valakit, akinél egy magyar zászló lesz, és az ígéret szerint ő vezeti el a regisztráltakat a magánrendezvény helyszínére.

Közben a már a magyar fővárosban tartózkodó szervező, Spencer péntek este kötetlen találkozóra hívta a résztvevőket egy  Déli pályaudvar közelében fekvő kávézóba este kilencig. 

Szombat reggel új üzenetet kaptak a regisztráltak, immár nem Spencertől, mint a korábbiakat, hanem az általa vezetett intézet munkatársaitól. Leírták, hogy Spencert letartóztatták és valószínűleg kiutasították az országból, de ennek ellenére még mindig megtartják a kongresszust. A résztvevőket a rendőrök igazoltatták, az ott történtekről videó készült. Spencer a maga részéről úgy nyilatkozott, nyomasztónak tartja az ügyet, hiszen a törvények betartásával találkoztak, nem egy nyilvános rendezvényen vettek részt. „Nem tudom, mivel vádolnak” – tette hozzá.

Ma este a Déli pályaudvar metrómegállójánál több 5-5 fős csoport várakozott a megadott időpontban. Rendőröket nem lehetett látni, csak egy járőrautó bukkant fel néha, és állt meg a közelben. Körülbelül negyed óra után érkezett egy férfi, aki köré a várakozók felsorakoztak. A férfi percekig magyarázott valamit, majd elsietett.

Körülbelül 20-30 ember volt akkor már ott. Néhányan, úgy tűnt, utánamentek, egy jelentős csoport viszont ott maradt és várt. A környéken sokan tébláboltak, némelyek mintha magukba vagy rejtett mikrofonba beszéltek volna. Valaki átparkolt a kocsijával pár méterrel arrébb, hogy jobban lássa a várakozó csoportot.

Még körülbelül 40 perc telt el így, minden különösebb fejlemény nélkül.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.