Fájóan kevés vendégmunkás akar Magyarországon dolgozni

Munkavállalási céllal tavaly alig 16 ezer ember jött hozzánk külföldről, pedig a magyar piacon 100-200 ezer dolgozónak is lenne helye.
Ezzel szemben 2015-ben összesen 5245 munkavállalási engedélyt adtak ki külföldieknek az illetékes hatóságok valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. Kevesen jönnek hozzánk dolgozni, ezt az is mutatja, hogy a szám csökken: tavaly év végén még 7366 engedély élt, ezelőtt pedig volt, hogy ez a szám a 20 ezret is megközelítette. Ezen felül 11279 külföldi munkavállalót jelentettek be, de mivel nagy részük uniós állampolgár, nekik nincs szükségük engedélyre, hogy nálunk dolgozzanak – írja a Világgazdaság.

A legtöbben a szomszédos, de nem uniós országokból érkeznek. Emellett csaknem megduplázódott például a cseh munkavállalók száma és 80.5 százalékkal több indiai is jön. Sok az ukrán, japán, vietnámi és bosnyák vendégmunkás, és bár számuk csökken, még mindig jelentős a kínai dolgozók száma.

A külföldi munkavállalók nagy része Közép-Magyarországon és Budapesten keres - és talál – munkát. A legtöbb engedélyt a feldolgozóipar, az informatika és kommunikáció, valamint a kereskedelem viszi el – vagyis azok a szektorok, ahol a leginkább szükség lenne munkavállalókra.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.