Fagyhalál: az ombudsman állami és állampolgári segítséget kér

Azonnali állami beavatkozást és állampolgári segítséget kér az ombudsman, mert az utóbbi napokban a szokatlanul nagy hideg, és az odafigyelés hiánya miatt tucatnyi ember fagyott halálra. Csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az idei télen tizenegyen haltak meg a hidegtől.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala tegnapi közleménye szerint az utóbbi napokban Magyarországon rendkívül súlyos helyzet alakult ki. A hideg és a segítség hiánya miatt többen saját fűtetlen, jéghideg otthonukban fagytak halálra. Szabó Máté soron kívüli vizsgálatot rendelt el a kialakult helyzet, különösen a jelzőrendszer elégtelensége okainak és hátterének feltárására.

Az ombudsman szükségesnek tartja a nyilvánosság azonnali megszólítását a halálesetek megelőzése érdekében, tekintettel arra, hogy a héten újabb rendkívüli lehűlés várható és a fagyhalál százakat fenyeget.

Az állampolgári jogok biztosa ezért felkéri a kormányt, a katasztrófavédelemért felelős szerveket, a mentőszolgálatokat, a rendőri szerveket, a megyei és települési önkormányzatok vezetőit, a jegyzőket és a polgármestereket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a további tragédiák megelőzése érdekében.

Döntéseikkel hangolják össze az állami és önkormányzati szervek munkáját, fordítsanak még több figyelmet a jelzőrendszer működésére, szükség esetén hozzanak létre rendkívüli figyelőszolgálatot. Az állam életvédelmi kötelezettségének teljesítése érdekében használjanak fel valamennyi rendelkezésükre álló eszközt és fokozottan működjenek együtt a közszolgáltatást végző szervekkel és a civil szervezetekkel.

Szabó Máté arra is felhívta a figyelmet, hogy az állami intézményeken és a civil szervezeteken túl az egyes állampolgároknak is nagy szerepük lehet abban, hogy a további halálesetek megelőzhetőek legyenek. Így mindenkitől aktív segítséget kér: az eddigieknél inkább figyeljenek a környezetükben élőkre, a legveszélyeztetettebb, tudottan magányos idős emberekre és az utcára szorult hajléktalanokra is.

Az ombudsman arra kéri a lakosságot, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 107es, vagy a 112es telefonszámon, ha tudnak olyan emberről, akit akármilyen okból kihűlés veszélyeztethet. A veszélyben lévő hajléktalan emberek esetében pedig a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának hívását (3384186) ajánlja a biztos.

Rendőrök mentettek meg a kihűléstől egy asszonyt

Rendőröknek köszönheti életét egy asszony, akit a fagyhaláltól mentettek meg Miskolcon. Egy idős nő feküdt magatehetetlenül Miskolc főutcáján. Ittas volt, mindenfajta kommunikációra képtelen, a fagyhalál küszöbén – mondta Gaskó Bertalan, a BorsodAbaújZemplén Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője.

A rendőrök riasztották a mentőszolgálatot, a nőt kórházba szállították, életét megmentették. Sátoraljaújhelyen egy 78 éves helyi férfit a mentők lakásáról félig kihűlt állapotban szállítottak kórházba, ahol január 4én meghalt. Egy 72 éves cserépváraljai férfi január 6án kórházba szállítás közben, a mentőben halt meg, őt a lakása előtt az újságkihordó a földön fekve találta – közölte Gaskó Bertalan a megyei rendőrfőkapitányság szóvivője.

Egy, az ebédet házhoz szállító ugyanezen napon jelentette a bodrogközi Ricse körzeti megbízottjának, hogy Lácacsékén egy családi házban holtan találta a ház tulajdonosát, egy 39 éves férfit.
A szóvivő emlékeztetett: Borsodban az idei télen idáig tizenegyen haltak meg a hidegtől. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.