Ezt kell tudnia a gyereknek, ha kémiából érettségizni akar

Termokinetika, reakciókinetika, elektrokémia, halogéntartalmú szén-hidrogének, nukleinsavak – álmából felverve is fújnia kell a diáknak, hogy ezek a varázsszavak mit jelentenek, különben esélye sincs emelt szintű érettségi vizsgát tenni kémiából.

Ismerniük kell egyebek mellett az atomok szerkezetét, a periódusos rendszert, az egy- és többkomponensű rendszereket, s tisztában kell lenniük a szervetlen és szerves kémia alapjaival is azoknak, akik kémiából sikeres emelt szintű érettségi vizsgát szeretne tenni – hívja fel a figyelmet az Oktatási Hivatal honlapján közzétett tájékoztatásra az Eduline.hu. Termokinetika, reakciókinetika, elektrokémia, halogéntartalmú szén-hidrogének, nukleinsavak – olvashatók a listában a sokak számára titokzatos kulcsszavak.

Emellett a diákoknak mintegy hetven laboratóriumi kísérlet elvégzésére is fel kell készülniük. Íme, az egyik: „Három sorszámozott, ledugaszolt kémcsőben színtelen folyadék található: sebbenzin, etil-acetát, etanol. A tálcán levő vegyszerek és eszközök segítségével azonosítsa az edények tartalmát!". Aki azt gondolná, hogy ez igen egyszerű, mert elég beleszagolni a kémcsövekbe, nagyot téved. „Pusztán szag alapján nem elfogadható az azonosítás!" – zárul ugyanis a tétel.

A hivatal más tárgyak érettségi tételeit, illetve a vizsgához kapcsolódó fontosabb információkat már korábban közzétette: a magyarról itt, a történelemről itt, az angolról itt írnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.