Ezért akarja a Fidesz a választási előregisztrációt

Az állampolgársági szabályok és a választások lebonyolítása körülményeinek megváltozásával indokolta a Fidesz frakcióvezetője pénteken Sárváron, hogy bevezetik az önkéntes választási feliratkozást.

Rogán Antal a Fidesz-KDNP frakcióülés utáni sajtótájékoztatón közölte, hogy új választás csak úgy bonyolítható le, ha a választási eljárás önkéntes feliratkozással társul.

Erre azért van szükség, mert Magyarországon az állampolgársági szabályok megváltozásával egyidejűleg megváltoztak a választások lebonyolításának körülményei is - mondta.

Mindenki, aki igennel szavazott 2010-ben az Országgyűlésben a külhoni magyarok állampolgárságára, az nagyon jól tudta, hogy ez csak feliratkozással valósítható meg - tette hozzá.

Ugyancsak az önkéntes feliratkozás útján valósítható meg a magyar kisebbségek parlamenti képviselete - érvelt.

A Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek - annak ellenére, hogy ahhoz alkotmányos joguk volt - nem juthattak parlamenti képviselethez, az ezzel kapcsolatos részletszabályokat soha nem hozta meg a parlament - emlékeztetett.

Az önkéntes feliratkozás a Fidesz frakció véleménye szerint nem a demokrácia ellen hat, hanem éppen fordítva. Számos olyan ország van, ahol így működik a választási rendszer az Amerikai Egyesült Államoktól, Anglián át Belgiumig - közölte.

Az előzetes feliratkozásnak a lehető legegyszerűbbnek kell lennie és a lehető leghosszabb ideig kell biztosítani rá a lehetőséget, amely elkezdődik akár a választások előtt fél évvel és lezárul előtte két héttel - fejtette ki.

Ez lehetővé teszi azt, hogy aki ténylegesen rész akar venni a választáson, az feliratkozhasson, ez a rendszer pedig álláspontjuk szerint erősíti az aktív állampolgárság ügyét, aktívabbá teszi az állampolgárokat.

A frakcióvezető kijelentette: támogatják a kopogtatócédulák megszüntetésére vonatkozó LMP-s javaslatot, álláspontjuk szerint az eddigi képviselő-jelölt állítás teljes megváltoztatására szükség van.

A szocialistáknak a választás kötelezővé tételére vonatkozó javaslatát azonban nem tartják elfogadhatónak, elutasítják azt - szögezte le. 

A Jobbik javaslatát amely műveltségi szinthez, iskolázottsághoz kötné a szavazati jogot, a leghatározottabban elutasítják, mert az alapvetően idegen a Fidesz-KDNP frakciószövetség gondolkodásától, értékrendjük szerint ugyanis nem lehet különbséget tenni ember és ember között semmilyen alapon - fűzte hozzá.

Rogán Antal szólt arról is, a frakciószövetség felkérte a Fidesz elnökségét arra, hogy tegyen javaslatot a frakciónak a kampányfinanszírozás rendszerének megváltoztatására.

Nem tartják "ördögtől valónak" azt, ha 2014-ben pártok helyett a költségvetés a választásokon induló jelölteket támogatná. Természetesen ha erre sor kerül, akkor ezt csak abszolút versenysemleges módon lehet megoldani, nem lehet különbséget tenni egyik vagy másik párt, parlamenten kívüli és parlamenten belüli politikai erők jelöltjei között - mondta.

Ha sor kerül egy új törvény megalkotására, azt is alaposan le kell szabályozni, hogy a jelöltek kiktől fogadhatnak el adományokat. Álláspontjuk szerint ennek lehetőségét jelentősen korlátozni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.