Ezért távozhatott az államtitkár

Orbán Viktor nem volt elégedett teljesítményével, ráadásul Lázár Jánossal sem értett egyet néhány dologban - többek között ezek az okok vezettek Zombor Gábor államtitkár távozásához a Népszabadság értesülései szerint. A politikus viszont azt mondta, szívbetegsége miatt kérte felmentését.
"Zombor Gábor államtitkár úr kollégánk kiváló munkát végzett, a miniszterelnök és a kormány tagjai is csak elismeréssel beszélnek róla. Személyes, családi okok indokolták azt, hogy ezt a munkát abbahagyja" - méltatta az egészségügyi államtitkár eddigi pályafutását Lázár János, hozzátéve, "remélem nem örökre". A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, reméli, hogy Zombor Gábor munkájára, szaktudására, felkészültségére a jövőben is lehet számítani.

Más kormányzati források lapunknak azt mondták, hogy Orbán Viktor nem volt maradéktalanul elégedett Zombor Gáborral, a miniszterelnök ezt az eltelt egy év alatt érzékeltette is olykor az egészségügyi államtitkárral. Kormányoldalon azt idézték fel lapunknak, hogy az egészségügyi államtitkárnak volt olyan reformintézkedést célzó koncepciója is, melyet a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség, illetve a kormány nem támogatott. De a kórházak adósságkonszolidációjáról szóló előrevetített bejelentését is elhibázottnak tartották, mivel a kórházak a későbbi állami rendezés tudatában késlekedtek kifizetni az aktuális számlákat is.

A távozó Zombor Gábor teljesítményét volt, aki úgy ítélte meg a kormányoldalon, hogy "nem történtek érdemi változások", nem tudott csodát tenni, de elismerték, hogy rendkívül szűkösek voltak a rendelkezésére álló források.

A miniszterelnök februárban a Fidesz-frakció mezőkövesdi kihelyezett ülése előtt komoly figyelmzetetést küldött Zombor Gábornak, amikor úgy fogalmazott a Hír Tv-nek adott nyilatkozatában, hogy a kormányzat hatalmas összeget, 500 milliárd forintot költött fejlesztésekre és az intézményi átalakításokra, azaz a „hardver megvan" és most már a szoftvert szeretné átni. Az eredményt, hogy kevesebben halnak és betegszenek meg. Azt kell megmondania az egészségügyi államtitkárnak, hogy ez a rengeteg pénz hogyan igazolódik vissza, hogyan valósul meg a cél, hogy ne betegedjenek meg az emberek - szólította fel februárban nagyfokú türelmetlenséggel az egészségügyi kormányzatot Orbán Viktor.

A frakcióülés után rendre megjelentek olyan hírek, hogy bizonytalan Zombor Gábor pozíciója, Balog Zoltán humán csúcsminiszter néhány héttel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a tárcájánál nem lesz államtitkári poszton változás szeptember közepén, amikor a miniszterelnök - ahogyan azt már előre is vetítette - több államtitkárt is elmozdít a kormányában. A napokban viszont már volt olyan kormánytag, aki úgy nyilatkozott, hogy az EMMI esetén is lehetnek meglepetések.

Balog Zoltán miniszter külföldön van, a Zombor Gábor távozásáról szóló közlemény megjelenésével szinte egyidőben szállt fel a repülőgépe, így nem tudtuk megkérdezni. A tárca általános államtitkára, a KDNP-s Rétvári Bence munkatársa tájékoztatása szerint szintén külföldön tartózkodik.

Nem lesz önálló egészségügyi minisztérium

Már tavaly ősszel szárnyra kaptak olyan hírek, hogy Zombor Gábor jelezte, nem vállalja tovább az ágazat vezetését ha a kormány nem támogatja az egészségügy megújítását célzó programját - amely nagyrészt a Magyar Kórház Szövetség ajánlásaira épült. Akkor a sajtóhírek Lázár János Miniszterelnökséget irányító miniszter államtitkárát, az orvos-közgazdász Sonkodi Balázst tartották esélyesnek, ráadásul önálló egészségügyi minisztérium élén - most ezt nem erősítették meg. Sőt Lázár János a Kormányinfó sajtótájékoztatón lapunk kérdésére azt mondta, Sonkodi Balázs biztosan nem lesz egészségügyi államtitkár, és a kormány nem tervezi a minisztériumi struktúra átalakítását sem, azaz nem lesz önálló egészségügyi tárca.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.