Ezért jó álláshalmozónak lenni az MNB háza táján

A jegybank által alapított Pallas Athéné alapítványok szerint a tény, hogy ugyanazon személy több alapítványi felügyelőbizottságban tagsági feladatokat kapott, jó döntésnek bizonyult, mivel ez biztosítja az egységes ellenőrzést és az azonos elvek mentén történő szakmai és pénzügyi kontrollt.

A Pallas Athéné alapítványok az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben hangsúlyozták: a jegybanki dolgozók alapítványi tisztségeikért tiszteletdíjaikat továbbra sem veszik fel, a több felelős tisztség egyidejű ellátása tehát nem teremt jövedelemtöbbletet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) aktív munkavállalóinál. A tisztségviselők lemondanak a teljes összegről, és jótékony célra ajánlják fel a fizetésüket - tették hozzá.

A közlemény hangsúlyozza: az alapítványokban és az alapítványok által alapított gazdasági társaságokban betöltött vezető posztok komoly feladatokkal és felelősséggel járó tisztségek, hisz a befektetések, vállalati döntések, személyi döntések, stratégiai döntések törvényességére, szabályszerűségére, pénzügyi hatásaira egyaránt ügyelni kell. A vezetői tisztségekben és a felügyelőbizottságokban nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek ülnek, személyük garancia arra, hogy az alapítványok által kezelt közpénzek felhasználása jogszerűen és az alapítványi céloknak megfelelően történjen - írták.

Az alapítványok szabályozás miatt a rájuk bízott pénzt nem költhetik el, csak a befektetett pénz hozamából fedezik működési költségeiket, így ebből finanszírozzák a fizetéseket is - emelik ki a közleményben. A hozamból a sikeres tevékenység eredményeképpen a Pallas Athéné Alapítványok 1,72 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat. A vagyonnövekedés mellett 3,5 milliárd forint összegű támogatást is folyósítottak az alapítványok csaknem 800 pályázatra.

Az MNB alapítványokról és cégeiről előzőleg az RTL Klub Híradója derítette ki: a vezető beosztásban lévők több mint fele legalább két pozíciót tölt be párhuzamosan, de nem árulták el, mennyi pénzt keresnek az álláshalmozók. A rekorder Kalina Gábor, aki számviteli igazgató a Magyar Nemzeti Banknál, de emellett mind a hat jegybanki alapítvány, és három alapítványi cég felügyelőbizottságában is benne van. Ő volt az egyedüli, akiről elárulták: a tíz poszt után csak a jegybanki fizetését veszi fel.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.