Ezernél több ügyben intézkedett a kisebbségi ombudsman

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa tavaly több mint ezer ügyben intézkedett – hangzott el a 2010-ben végzett ombudsmani munkát értékelő szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Kállai Ernő kisebbségi biztos arról is beszélt, hogy mindemellett csaknem félezer hazai és külföldi rendezvényre kaptak meghívót, ebből körülbelül százon tudtak részt venni. Megnőtt a nemzetközi érdeklődés is a kisebbségi ombudsmani hivatal munkája iránt, amit az is jelez, hogy több külföldi nagykövetet és delegációt is fogadtak.

Munkatársaival tavaly három megyelátogatáson voltak, és több más vidéki helyszínre is eljutottak - ismertette a kisebbségi ombudsman, hangsúlyozva, hogy nem protokolleseményekre mentek, hanem az ott élő kisebbségek problémáit igyekeztek megismerni. A sorozat terveik szerint februárban Baranyában folytatódik.

Kijelentette, hogy a kisebbségi közösségek tagjai és vezetői körében egyre nagyobb az intézmény iránti bizalom. Szavai szerint elismertségüket jelzi az is, hogy munkájukat fontosnak és nemzetpolitikai szempontból elengedhetetlennek ítélték a jogalkotók, amikor az új alkotmány koncepcióját megfogalmazták. Több javaslatukat is beemelték az alaptörvény tervezetébe.Kállai Ernő elmondta: javaslatot tettek az etnikai adatok kezelésének újragondolására, hogy a jövőben valóban csak az adott kisebbséghez tartozók lehessenek a kisebbségi önkormányzatok tagjai, és ki tudják szűrni az „álkisebbségeket".

A 2009-ről áthúzódó kulturális vizsgálatuk során feltárt hiányosságok és problémák orvoslására 35 jogalkotási javaslatot és 78 ajánlást fogalmaztak meg - ismertette az ombudsman. Közölte, hogy eközben nem került le a napirendről egy, a magyarországi kisebbségi közösségek kultúrájának megőrzését szolgáló, átfogó intézmény létrehozásának a terve.

A biztos előrelépésnek nevezte, hogy a parlament az alkotmány módosításával ismét megteremtette a kisebbségek országgyűlési képviseletéről szóló törvény megalkotásának jogi kereteit.

Azt is elmondta, hogy tavaly elindították a kisebbségi közoktatás átfogó vizsgálatsorozatát, ezt a munkát 2010-ben az óvodai nevelés helyzetével kezdték el. Az elmúlt évben nagy számban jelentkeztek a szociális válsághelyzethez kapcsolódó ügyek, és megjelentek az árvízkárokkal kapcsolatos panaszok is - hívta fel a figyelmet az ombudsman, aki jelentős problémának nevezte a roma származású emberek kirekesztettségét is a munkaerőpiacról.

Kállai Ernő külön kitért arra, hogy a január 1-jén hatályba lépett jogalkotási törvényben - alkotmányellenesség miatt - általános jelleggel véleményezési joggá alakították át a nem miniszterek számára biztosított egyetértési jogot. Az ombudsman szerint emiatt az országos kisebbségi önkormányzatok is egyetértési helyett csak véleményezési jogot gyakorolhatnak a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló jogszabályok megalkotásakor, ezért alkotmányértelmezést kérnek az Alkotmánybíróságtól.

A sajtótájékoztató végén Kállai Ernő bemutatta A jövevényektől az államalkotó tényezőig című kötetet. Ezzel olyan átfogó, elfogultságtól mentes, a kisebbségekkel foglalkozó alapkönyvet próbáltak létrehozni amilyen eddig nem létezett Magyarországon - jelentette ki. Hozzátette: felajánlották a Külügyminisztériumnak, hogy az EU-elnökségre tekintettel a könyvet fordítsák le angolra, és a kötet segítségével tájékoztassák az európai közvéleményt a magyarországi kisebbségek helyzetéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.