Orbánék ezermilliárdos pazarlása

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány több mint ezermilliárd forintot pazarolt el az adófizetők pénzéből a kormányváltás óta.

Varju László pártigazgató szerdán sajtótájékoztatón elmondta: a DK a fizess.demokratikuskoalicio.hu weboldalon "pazarlásszámítót" indított, ahol az általuk feleslegesnek, pazarlónak ítélt, illetve a szerintük a Fideszhez közeli üzleti köröket segítő kiadásokat veszik sorra.

A számláló jelenleg 1.067 milliárd forintot mutat. A legnagyobb tétel, hozzávetőleg ötszázmilliárd forint az orosz tulajdonú Mol-részvények elmúlt évi visszavásárlása a listán, míg kétszázmilliárd forint azoknak a közbeszerzési pályázatoknak az értéke, amelyeket az utóbbi két évben a Közgép Zrt. építőipari vállalat nyert el. A céget a honlapon a Fidesz gazdasági hátországának központi vállalataként említik.

Ugyancsak szerepel az összesítésben a többi között a debreceni stadion felépítésére elkülönített 12 milliárd forint, a Századvég-csoporttal kötött több kormányzati szerződés, a Rába-részvények állami megvásárlása, valamint a Terrorelhárítási Központ és a Budapesti Közlekedési Központ fenntartása.

Varju László azt mondta: a lista azt bizonyítja, hogy a Fidesz felelőtlenül bánik a közpénzekkel. Kiemelte ugyanakkor, hogy a kormánypárt gazdasági holdudvaráról egyre több újságcikk jelenik meg - a DK összegzése is ezek alapján készült -, és ezekben korábban "leírhatatlan" nevek szerepelnek és a riválisok üzleti vitái is teret kapnak. Megemlítette például azt a hvg.hu-n megjelent írást, amely szerint egy csődközeli helyzetbe került élelmiszeripari cég, a gyulai és csabai kolbászt is gyártó húskombinát miatt különbözhetett össze Lázár János, a Fidesz-frakcióvezetője Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.