Ez Péterfalvi véleménye az Együtt 2014 toborzó kampányáról

Az Együtt 2014 Választói Szövetség szerint cáfolta a jogi aggályokat, és remélhetőleg útját állja a további fideszes félelemkeltésnek is Péterfalvi Attila válasza.

Az Együtt 2014 „A Te Magyarországod. Tegyél érte. Csatlakozz!” elnevezésű internetes toborzó akciója miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult egy állampolgár. A beadványt követően a kormánypárt lejárató kampányba fogott a Bajnai Gordon vezette ellenzéki erő ellen, azt állítva, hogy az adatgyűjtés a választások tisztaságát befolyásolhatja - írja közleményében az Együtt 2014 Választói Szövetség, amely szerint  az internetes toborzó akció minden szempontból megfelel a hatályos jogi szabályozásnak, a fideszes lejárató kampánynak jogi alapja nincs, "csak politikai hátsó szándéka – a változást akaró polgárok elbizonytalanítása, megfélemlítése a célja".

Péterfalvi Attilának, az adatvédelmi hatóság vezetőjének kedden nyilvánosságra hozott válasza ezeket a jogi aggályokat határozottan eloszlatta, így remélhetőleg a képtelen vádaskodásnak is véget vet - áll a közleményben. Mint írják: Péterfalvi Attila határozatában kizárólag technikai jellegű pontosításokra hívja fel a figyelmet – ezeket, például a beleegyező nyilatkozat kiegészítését az Együtt 2014 szakemberei haladéktalanul orvosolják –, ugyanakkor nem szólított fel az eddig összeállt adatbázis megsemmisítésére, amit jogsértés esetén meg kellett volna tennie.

Mindez azt jelenti, hogy az Együtt 2014-nek immár „papírja” is van arról, hogy toborzó akciója során jogszerűen gyűjtött adatot, amiképpen jogszerű az internetes csatlakozási kampány folytatása is - zárul a közlemény.

Az Együtt 2014 Facebook-oldalán közzétett kampányhoz kötődő adatvédelmi nyilatkozattal kapcsolatban több intézkedés megtételére is felszólította a Haza és Haladás Egyesületet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). A hatóság - az MTI-hez kedden eljuttatott - állásfoglalásában felhívta az egyesületet arra: pontosan jelöljék meg "A te Magyarországod. Tegyél érte!" elnevezésű akcióhoz kapcsolódó nyilatkozatban azokat a célokat, amelyek tekintetében a Haza és Haladás, a Milla Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom az Együtt 2014-szimpatizánsok adatait kezelni kívánja.

A NAIH szorgalmazza azt is, egyértelműen nevezzék meg a magyarországi adatkezelőt vagy adatkezelőket, akiket a választási szövetség igénybe kíván venni, az egyesület esetleges jogutódját, illetve a választói mozgalom tevékenységében közreműködő úgynevezett harmadik személyeket is.

Adatbiztonsági aggályokra való tekintettel a jövőben se továbbítsák az érintettek adatait EGT tagállamban vagy harmadik országban székhellyel rendelkező adatfeldolgozó részére - szólít fel a Péterfalvi Attila NAIH-elnök aláírásával ellátott állásfoglalásában a hatóság.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.