Ez gyors volt: máris bezárták az új helyre költözött Sirályt

Alig három nappal a költözés után nem lehet bejutni a Sirály új otthonát jelentő Roham bárba. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy nem az önkormányzat, hanem a ház tulajdonosa záratta le az ingatlant.

Márciusban a fővárosi vagyonkezelő megbízásából biztonsági őrök hatoltak be a Király utcai klubba, amit tavaly májusban a 175 éves épület életveszélyességére, illetve illegális kereskedelmi tevékenységre hivatkozva bezárattak.

Március 22-én fiatalok egy csoportja megakadályozta, hogy a Fővárosi Önkormányzat birtokba vegye a klubhelyiséget, és a tiltakozások hatására Tarlós István főpolgármester a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kérésére a pészach végéig, azaz április 3-ig haladékot adott az épület használóinak. Ennek ellenére azonban március 30-án razziát tartottak a Sirályban és több mint száz résztvevőt akartak igazoltatni többek között arra hivatkozva, hogy körözött bűnözőket keresnek. A rendőrség két embert előállított, mert nem volt náluk személyi igazolvány.

Április 3-án az önkormányzat és a Sirály képviselői megegyeztek az átadás menetéről, és a közösségi tér elkezdett új helyet keresni. A megszüntetett Sirály végül a VIII. kerületi Roham Bárban talált új otthonra, a költözés jelképes vonulás keretében, száz-százötven szimpatizáns kíséretében történt április 8-án. Az új, Vas utcai új helyszínen jogilag biztosított a működés, éppen ezért sem érhető, hogy mindössze három nappal a költözés után nem lehet bejutni a helyszínre.

A cink.hu információi szerint a Roham bár nevű szórakozóhelyen ma zárva találták az ajtót. Schönberger Ádám főszervező azt mondta, még ők sem tudnak semmit, most informálódnak arról, mi történt. Annyit tudni, hogy a jelek szerint nem az önkormányzat, hanem a ház tulajdonosa záratta le az ingatlant. Eddig annyit lehetett tudni a költözésről, hogy a Sirály eddigi szervezői egy támogató pénze révén bevásárolták magukat a Rohamba, ami egy magántulajdonú házban található.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.