Ez durva: ihatatlan nyolc mecseki forrás vize

Széklet eredetű bakteriológiai szennyezettség miatt nyolc, Pécs környéki forrás vizét minősítette nem ihatóvá a Baranya Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szerve. A BIOKOM "Nem ivóvíz" feliratú táblákat helyezett ki az érintett forrásoknál.
A múlt héten a kiépített források és kutak esetében "Nem ivóvíz" táblákat helyezett ki a BIOKOM, adja hírül a Pécsi Stop.. A cég július 11-i tájékoztatása szerint erre azért volt szükség, mert a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetének évi vízminőségi ellenőrzése alapján a vízforrások bakteriológiai szennyezettség miatt kifogásolhatók voltak.

A szennyezett források: Delelő forrás, Kecske forrás, Kismélyvölgy forrás, Széchenyi forrás, Harangláb forrás, Kancsal forrás, Istenkúti forrás, Petőfi forrás.

- Elsősorban széklet eredetű bakteriológiai szennyezettségről beszélhetünk a forrásoknál - nyilatkozta dr. Kassay Veronika megyei tisztifőorvos, aki szerint vélhetően a szóban forgó források vízbázisa szennyeződött, ezért meg kell várni az öntisztulást, akkor újra iható lesz a víz. A tisztifőorvos elmondta: egyszer kell évente felülvizsgálni a források vizét, a lakossági, elsődleges ivóvízhálózatot ezzel szemben folyamatosan ellenőrzik.

A Népegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint a városi források ivóvízként történő felhasználása nem ajánlott, a víz kezelés nélküli fogyasztása hányással, hasmenéssel járó megbetegedéseket okozhat. A források vize forralás után étel készítésére felhasználható, de azért nem érdemes kockáztatni, érdemesebb a lakossági hálózatból származó vizet használni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.