Ez a terror más, mint bin Ladené

Ma már terrorista körökben sem úgy mennek a dolgok, mint az al-Kaida egykori vezetője, Oszama bin Laden idején. A terrorcselekmény ötletgazdája és a végrehajtók között gyakran semmiféle kapcsolat nincs. És ez az a körülmény, amely igencsak megnehezíteni a terrorelhárítók dolgát a világ minden pontján – nyilatkozta a Népszabadságnak Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese.
Folyamatosan figyeli és elemzi a Terrorelhárítási Központ (TEK) a szerdai párizsi terrortámadás utáni eseményeket. Közvetlen kapcsolatba állnak az ottani társszervezetekkel, így első kézből kapnak információt a terroristák felkutatására indított hajtóvadászatról is.

A TEK érdeklődésünkre azt közölte, az eddigi információk alapján semmi nem utal arra, hogy a párizsi események kövezetlen hatással lehetnek Magyarország terrorfenyegetettségére. Az ott történteknek semmiféle magyar szála, magyar vonatkozása nincs az eddigi információik szerint. Így arról sincs információja a TEK-nek, hogy a francia fővárosban zajló események bármilyen biztonsági kockázatot jelentenének Magyarországra nézve.

„A TEK első kézből, a francia társszervektől is folyamatosan kap hiteles információkat a történésekről, és amennyiben szükséges, úgy felkészült minden olyan intézkedés megtételére, ami az ország biztonsága érdekében szükséges" – áll a TEK szerkesztőségünknek elküldött hivatalos közleményében.

Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese a Népszabadság megkeresésére ugyanakkor erősen eltúlzottnak minősítette Orosz István alezredesnek, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztálya egykori vezetőjének a nyilatkozatát az ügyről. Orosz a Pesti Srácok kérdésére azt mondta, Magyarországnak ugyanolyan fenyegetettséggel kell számolnia, mint más, európai országnak. hozzátette viszont, hogy a veszély nyilván azokban az országokban nagyobb, ahol nagyobb az iszlám közösség, ugyanakkor azt állítja, a radikális iszlám csoportoknak Magyarországon is van sejtjük.

Bodnár cáfolta, hogy a radikális iszlám csoportoknak Magyarországon is volna sejtjük. A magyarországi iszlám közösség más, mint a nyugat-európai – fogalmazott. Ott az első, második, sőt, a harmadik generációs bevándorlók gyermekei azok, akik „nem tudnak mit kezdeni magukkal". Szüleik gazdasági menekültként érkeztek új hazájukba, a gyermekeik nagy része azonban ma már munkanélküli. Nem tudnak vagy nem hagyják őket beilleszkedni a befogadó ország társadalmába, és ezért az interneten vagy a radikális hitszónokok, az úgynevezett harci imámok tanításán keresztül rá- vagy visszataláltak eredeti identitásukra, vallásukra.

Ők fogékonyabbak a radikális iszlám tanaira, mint azok – így a magyar iszlám közösség tagjai –, akik a '90-es évek előtt nálunk jártak egyetemre, és itt ragadtak. Letelepedtek, vállalkozásba fogtak, családot alapítottak. Ők jellemzően a jobb módú családok sarjai, kevésbé fogékonyak, sőt, inkább elutasítók a radikális iszlámmal szemben.

Bodnár ezzel együtt rámutatott, hazánk, ha terrorfenyegetettségről van szó, nem vonható ki az Európai Unió egészéből. Bármikor lehetünk mi is célpont. Főleg most, hogy a terrorizmus stratégiát váltott. Ma már nincs közvetlen kapcsolat a terrorcselekmények végrehajtói és azok kitervelői között. A TEK főigazgató-helyettese attól tart, hogy a párizsi akció sem egy terroristafészekben kitervelt eseménysor volt, amelynek a végrehajtásával aztán közvetítők útján megbízták a tetteseket.

„Ma már terrorista körökben sem úgy mennek a dolgok, mint Oszama bin Laden idején" – magyarázza Bodnár. Mostanában elhangzanak bizonyos felhívások az interneten, hogy öljetek, hajtsatok közéjük autóval, támadjátok meg őket, és a világ egy pontján ez erre fogékony fülekre talál. Meglehet, a felhívást kiadó szervezet vagy vezető és a végrehajtók soha nem is találkoznak, semmiféle kapcsolat nincs köztük. Egyszerűen csak a végrehajtók úgy ítélték meg, hogy egy adott felhívás nekik szól, vagy olyan helyen vannak, ahol az elvárt mértékű pusztítást végre tudják hajtani.

Ez a fajta terrorizmus azért veszélyesebb a bin Laden-inál, mert sokkal nehezebb felderíteni, mivel nem feltétlenül van kapcsolat a felbujtók/megrendelők és a végrehajtók között, s a helyszín és a célpont kiválasztása is esetleges.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.