Elhalasztották a vádemelést a Gyurcsányt is érintő Sukoró-ügyben

Harminc nappal meghosszabbították a vádelőkészítés szakaszát a Gyurcsány Ferencet is érintő, úgynevezett Sukoró-ügyben, így legkésőbb június elején kerülhet sor a vádemelésre – értesült a Népszabadság. Az illetékes főügyész lapunk kérdésére nem zárta ki egyértelműen annak lehetőségét sem, hogy a kilenc gyanúsítottból végül nem lesz mindenki vádlott.

Mint arról lapunk korábban már beszámolt: az előzetes sajtóhírekkel ellentétben valószínűbb, hogy május vége előtt nem lesz vádemelés az úgynevezett Sukoró-ügyben. Ennek egyik oka, hogy a két éve hűtlen kezelés gyanújával indult – és a végére kilenc gyanúsítottat, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt is eljárás alá vont – folyamat során közel negyvenezer oldal irat keletkezett, amelynek érdemi megismeréséhez mindegyik gyanúsítottnak és védőjének joga van, de a vádhatóság képviselőinek is rendszerezniük kell a dokumentációt.

A Népszabadság korábban arról is hírt adott, hogy a közel negyvenezer oldalnyi iratanyagot Gyurcsány Ferenc – élve jogával – nem adathordozón, hanem papíralapon kérte. A dokumentumokat az ügyészség dolgozói hosszú heteken át másolták a volt kormányfőnek, a vádhatóság vezetője lapunknak most megerősítette: Gyurcsány nemrég megkapta a teljes iratcsomagot.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a Népszabadság kérdésére elmondta: a vádemelés meghozatalára vonatkozó eredeti határidőt az elmúlt napokban hivatalosan is egy hónappal meghosszabbította; így legkésőbb június 10-éig kerülhet sor a vádemelésre.

Keresztes kérdésünkre a határidő-módosítást a bizonyítékok szükséges és külön-külön értékelésével, illetve a „végintézkedések elkészítésével” indokolta, amelyek az „ügy jellegénél fogva több időt vesznek igénybe az átlagosnál”. A vádhatóság vezetője arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a kilenc gyanúsítottból végül nem mindegyik személy ellen emel majd vádat az ügyészség, azt válaszolta: „amíg még nincs döntés, bármi elképzelhető.”

Ehhez kapcsolódik, hogy korábban több forrásból is felvetődött: a Központi Nyomozó Főügyészség állítólag Gyurcsány Ferenc esetében – annak megalapozatlansága miatt – egyszer már a gyanúsítás ejtését javasolta, a legfőbb ügyészség azonban mindenképpen vádemelést szorgalmazott. Ezt a híresztelést akkor a vádhatóság illetékesei a leghatározottabban cáfolták.

 

 

Gyurcsány Ferenc családjával távozik a Központi Nyomozó Főügyészségről
Gyurcsány Ferencet családjával távozik a Központi Nyomozó Főügyészségről, ügyészségi meghallgatása után. 2011.10.03. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.