'Évi 8-10 tanárverés elhanyagolható mennyiség'

Két és fél millió szülő esetében elhanyagolható évi 8-10 tanárverés. Nem ad okot azokra a hisztérikus megnyilvánulásokra, amelynek alapja a pedagógusok indokolatlan félelme a szülőktől és a tanulóktól - véli a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete egyetért azzal, hogy a Büntető törvénykönyv fokozottabban védje a közoktatásban dolgozó pedagógusokat, ugyanakkor a szervezet szóvivője közleményében a törvényhozók további felelősségének nevezte, hogy a pedagógusok kiemelt védelme "ne fajuljon boszorkányüldözéssé" a gyermekeik érdekében eljáró szülőkkel szemben.

A Fidesz-KDNP hétfőn benyújtott javaslata a közoktatásban dolgozó pedagógusok fokozott büntetőjogi védelmét is megteremtené azzal, hogy a közoktatásról szóló törvényben meghatározott közfeladatot ellátó pedagógus, valamint a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében megemelné a kiszabható büntetési tételek mértékét.

Keszei Sándor, az MSZOE szóvivője szerint több kérdés is felmerül a törvénymódosítás kapcsán, így például az óvodán, iskolán, kollégiumon belül ki fogja eldönteni, hogy jogszerű-e a pedagógus eljárása, ami ellen a szülő fellép. "Jogszerűen jár-e el a pedagógus, ha elismervény és számla nélkül szed pénzt a szülőktől az ingyenes szolgáltatásokért? Jogszerűen jár el a pedagógus, ha egy órán három egyest ad egy tanulónak? Jogszerűen jár-e el a pedagógus, ha felügyelet nélkül hagyja a tanulókat, amikor késve megy be az órára? Jogszerűen jár-e el a szakképző iskola, ahol a tanulókat dolgoztatják, de a vállalkozási nyereségből nem részesülnek?" - sorolta kérdéseit az érdekvédelmi szervezet szóvivője.

Szerinte statisztikai adatokkal alátámasztott kutatások bizonyítják, hogy a pedagógusokkal szembeni bántalmazások száma nem növekedett az elmúlt években. "Két és fél millió szülő esetében elhanyagolható évi 8-10 "tanárverés", nem ad okot azokra a hisztérikus megnyilvánulásokra, amelynek alapja a pedagógusok indokolatlan félelme a szülőktől és a tanulóktól" - fogalmazott. Kitért arra is, senki sem vizsgálta eddig, hogy az iskolai testi-lelki erőszak miatt hány tanuló kísérelt meg öngyilkosságot, és ez hánynak "sikerült". Nem vizsgálta senki, hány gyermeket ért testi fenyítés az oktatási intézményekben.

Idézi a Btk. azon bekezdését mely szerint "a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." Keszei Sándor ezt a passzust kiterjesztené a pedagógusokra, és minden olyan óvodai, iskolai, kollégiumi alkalmazottra, aki elláthatja a gyermekek, tanulók felügyeletét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.