Európai ügy lehet Kishantosból

Az LMP arra kéri a magyar kormányt, hogy az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásokon álljon ki Magyarország és a fenntarthatóság érdekeiért.

Az LMP európai pártcsaládja, az Európai Zöld Párt a hétvégén tartja tanácsülését Brüsszelben. A találkozó egyik fókuszpontja az Európai Unió és az Egyesült Államok szabadkereskedelmi egyezményének ügye, amely álláspontjuk szerint európai és hazai szinten komoly fenyegetés a fogyasztókra, a környezetre és a nemzeti szuverenitásra.

"Az egyezménnyel a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete jönne létre, amely komoly veszélyeket rejt hazánk számára is: általános tapasztalat, hogy az ilyen megállapodásokkal a periféria és a félperiféria országai rosszul járnak" - írták.

A közlemény szerint az LMP korábban már kérdezte a magyar kormányt arról, hogy mi a tárgyalási stratégiája az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásoknál és a válaszból az derült ki számukra, hogy a kormány nincs tisztában a veszélyekkel. Az ellenzéki párt ezért ismételten kéri a kormányt, hogy álljon ki Magyarország és a fenntarthatóság érdekeiért az EU-n belül és a tárgyalásokon.

A közlemény kitér arra is, hogy az LMP politikusai tájékoztatást adtak a kishantosi ökológiai gazdaság helyzetéről. Kezdeményezték, hogy Európai Zöld Párt foglaljon állást a kishantosi biogazdaság ügyében: nyilvánítsa ki, hogy az ökológiai gazdaság megőrzendő értéket képvisel a fenntarthatóság szempontjából és fennmaradása egész Európa érdeke - olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.