Európai civil etikai kódexről tartanak konferenciát Budapesten

Közös európai civil etikai kódex összeállítása a célja annak a nemzetközi konferenciának, amelyet pénteken tartanak a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szervezésében.

A konferenciát megnyitó Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a civilek tevékenységét egyfajta halászati munkának nevezte, amelyhez az állam az ország anyagi javaiból hálót adhat, de a halászat a civilek feladata.

Az államtitkár szerint sok félreértés és bizalmatlanság veszi körül a civil szférát, ám a civil élet nélkül nincs kibontakozás. Hölvényi György óriási kihívásnak nevezte az új etikai kódex megalkotását, amelyhez felajánlotta a kormányzat segítségét oly módon, amellyel még nem zavarják autonómiájukat.

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA elnöke a konferencia céljának nevezte, hogy 2014-ben az Európai Unió (EU) összes országának szakmai küldöttével egy olyan civil etikai kódexet állítsanak össze, amelyet az EU ajánlásával a tagországoknak megküldhetnek.

Emlékeztetett arra: a CÖF-CÖKA már idén tavasszal bemutatta a magyar civil etikai kódexet.

Megfogalmazása szerint a közerkölcs írott és íratlan szabályai közül legfontosabb embertársaink tisztelete és a szeretet. Az emberi szabadság csak a közösségekben tud kiszélesedni – tette hozzá.

Álláspontja szerint Európa most kihívás előtt áll, hiszen a hatalmat gyakorlóknak érdekükben áll korlátozni a civil szervezetek működését. A nemzetközi konferencia tovább formálja a civil kódexet – tette hozzá.

A konferencián a magyarországi előadók mellett a Németországból, Bulgáriából, Észtországból, Horvátországból, Ukrajnából, Lengyelországból, Olaszországból, Romániából, Szlovákiából érkezett felszólalók mondták el véleményüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.