Európa titkosszolgálatai, egyesüljetek!

Mit tesz a kormány a schengeni határok védelme érdekében? – egyebek között ezzel az írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke. „A déli határon egyre többen kísérelnek meg bejutni az országba a kerítés megrongálásával”, ezért Molnár arra külön is kíváncsi, hogy a kormány hogyan kíván összefogni a többi schengeni országgal a határ megerősítése érdekében.

Molnár lapunknak elmondta, azért fordult a miniszterelnökhöz, mert a téma egyidejűleg több tárcát is érint. A szocialista szerint a tavaly sebtében felállított műszaki határzár láthatóan nem váltotta be a kormány által hozzá fűzött reményeket. Ezért kíváncsi arra, hogy amennyiben az idén több tízezer menekült érkezik az országba, hogyan kívánja kezelni a helyzetet a kormány. Miképpen oldják meg az érkezők biztonsági ellenőrzését, regisztrációját, egészségügyi ellátását?

Molnár mindemellett azt is kérdezi Orbán Viktortól, hogy az illegális migráció által korábban érintett településeken mit tesznek a közbiztonság megerősítéséért? Mint fogalmazott: eddig a kormány beszélt a terrorizmusról, az illegális bevándorlásról, most itt az alkalom, hogy cselekedjenek.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke azt is elmondta, hogy ha parlamenti vitanap lesz a kérdésben, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő bevonásával az ellenzéki pártokat külön egyeztetésre hívja az illegális migrációs helyzet kezelésének megvitatására.

Később, a Biztonságpiac III. konferencia és kiállítás elnevezésű rendezvényén Molnár arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kormány vadul kampányol mindenféle kvótarendszer ellen, hallgat arról, hogy Magyarország számára sokkal nagyobb veszélyt jelent a még ma is hatályos Dublin III. egyezmény – amely alapján akár százezer migránst is visszatoloncolhatnak Magyarországra – mint pár ezer szétosztott menekült.

Molnár a konferencián mindemellett sürgette az európai titkosszolgálatok összefogását. Azt mondta, legalább olyan szoros koordinációra lenne szükség köztük, mint amilyet az Egyesült Államok alakított ki a különböző nemzetbiztonsági szervei között 9/11 tanulságainak értékelése után.

– Amikor páncélautók és terrorelhárítók járőröznek az utcákon, már késő – mondta. – Az Európai Uniónak komoly felelőssége van abban, hogy az egyes tagállamok titkosszolgálatainak információi valahol ellenőrzött és biztonságos körülmények között „találkozzanak”, s időben eljussanak azokhoz a döntéshozókhoz és beavatkozó egységekhez, akik csírájában képesek elfojtani egy esetleges készülő terrorakciót.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.