Budapest büszke lehet, háromezren a melegolimpián

A játékokra 3000 versenyző regisztrált, kilencven százalékuk külföldi. A legtöbben Németországból, az Egyesült Királyságból, Hollandiából és Oroszországból jönnek.

– Volt egy kollegám az első munkahelyemen, aki homoszexuális volt, együttérző, kedves ember, aki soha semmi megbotránkoztatót nem tett. Elhamarkodottan mondunk felületes véleményeket. Ha az unokám meleg lenne, akkor azt mondanám, hogy vállalja fel és legyen vele boldog – ezek Julika néni, egy magyar nyugdíjas szavai, akit az EuroGames szervezői "a tolerancia királynőjének" neveztek, és kijelentették: bíznak abban, hogy sok hozzá hasonló ember él az országban.

A melegolimpia előkészületeiről tájékoztatnak Pesten
Budapest, 2012. június 21. Bolyán András, a Budapesten június 27. és július 1. között megrendezésre kerülő EuroGames elnevezésű nemzetközi sport- és kulturális esemény főszervezője (k) a rendezvény sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatták a versenyen résztvevő férfiak hivatalos fürdőruháját. Az EuroGames egy olyan európai esemény, melyet önkéntesek szerveznek meleg és melegbarát amatőr sportolni vágyóknak.

Az EuroGames 1992 óta kétévente megrendezésre kerülő, nemzetközi LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) sportesemény, amely az LMBT emberek integrálást tűzte ki céljául a sport szeretetén keresztül. Természetesen heteroszexuális sportolók is részt vehetnek a június 27. és július elseje között zajló budapesti eseményen. 

– Nagyvárosok állnak sorba az esemény megrendezéséért, Budapest szerencsés, hogy otthont adhat neki – mondja Horthy Zsófia, a projekt segítője.

László Gábor, az esemény nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke hozzátette, hogy a EuroGames összehozza az LMBT-közösség tagjait, és a közel egy hét alatt, míg tart, szerves részévé válik az adott városnak. Azért akarták Budapestre hozni, mert szeretik az országot, a fővárost, és szeretnék a külföldieknek is megmutatni, hogy ez egy jó hely, amelyet így talán még élhetőbbé lehet tenni.

Zsíros Mihály sportmenedzser, futó, az esemény egyik előkészítője kiemelte, hogy a londoni olimpia szervezői is támogatják a EuroGamest.

– A sportnak köszönhetően megszűnnek a társadalmi előítéletek. Elég az 1995-ös dél-afrikai rögbi-világbajnokságra gondolni, amikor Nelson Mandela elnök átölelte a fehét csapatkapitányt – hangsúlyozta. Ami pedig a rendezvény ellenzőit illeti, kijelentette, hogy nem lehet olyan eseményt szervezi, ami mindenkinek tetszik. Nem a botránykeltés a cél, aki akarja, az elkerülheti a versenyeket és a kulturális programokat.

– Míg minden európai országban örülnek egy ilyen eseménynek, mert hatalmas bevételt hoz, addig itt semmilyen támogatást nem kapott. A dán sportminiszter támogatja, de a budapesti főpolgármester elhatárolódik tőle. Ezt magánemberként meg is teheti, de főpolgármesterként már problémás, hiszen a város lakosságát képviseli – tette hozzá Horthy Zsófia. Az eseményt egyébként az MSZP, a DK és az LMP politikusai támogatják.

A játékokra 3000 versenyző regisztrált, kilencven százalékuk külföldi. A legtöbben Németországból, az Egyesült Királyságból, Hollandiából és Oroszországból jönnek. Nemcsak olyan hagyományos sportágakban indulnak majd, mint a tenisz, a futás vagy a kosárlabda, hanem lesz például sakk és petanque is.

A szervezők elmondása szerint a biztonság több pillérre épül. Egyrészt védi a rendezvényt a rendőrség, egy külön biztonsági csoport, de az önkéntesek is kaptak biztonsági képzést. A központi helyszín nyilvános, ez a Dürlin rendezvényközpont lesz, a résztvevők bizonsági okokból itt kapnak felvilágosítást a további helyszínekről. Emellett felhívják a figyelmüket arra is, hogy ne mászkáljanak éjszaka egyedül az utcákon, és belépőjüket ne hordják jól látható helyen.

– Túlságosan is tisztában vannak a magyar melegek helyzetével, sokan félnek idejönni. Szerintem rosszabbat gondolnak az országban lévő helyzetről, mint amilyen az valójában – mondta Szekeres Dorka szervező.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.