Etnikai bűncselekményért ítélték el a szigetvári bántalmazókat

Súlyosította a Baranya Megyei Bíróság annak az öt Somogy megyei fiatalnak a büntetését, akik tavaly Szigetváron bántalmaztak két roma nőt.

A nagy társadalmi visszhangot kiváltó bűntény 2008. január 22-én este történt, Szigetvár belvárosában. Öt fiatalember megtámadott egy középkorú roma nőt és az asszony 16 éves lányát. A támadók minden előzmény nélkül törtek rá egy sötét parkban a két hazafelé tartó nőre: az anyát többször megütötték és megrúgták, lányának viszont sikerült elmenekülni, és értesíteni a rendőrséget. A Barcsról és környékéről származó 18-23 éves elkövetőket még azon az éjjelen elfogták.

A nyomozás során a gyanúsítottak közül többen is azt vallották, hogy a két nőt roma a származása miatt bántalmazták. Utóbb ezt visszavonták, s azt állították, hogy az éjszakai támadás bátorságpróba volt. A pécsi városi bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy a fiatalemberek etnikai bűncselekményt követtek el, így első fokon garázdaságért és súlyos testi sértés kísérletéért 8-15 hónap büntetést róttak az öt vádlottra.

Fellebbezés folytán az ügy a megyei bíróságra került, s ott pénteken hirdettek jogerős ítéletet. A másodfokú bíróság bizonyítottnak látta az etnikai bűncselekményt. Ezt a vádlottak rendőrségi vallomására, valamint arra építette, hogy a náluk tartott házkutatások során rasszista beállítódásra valló tárgyak kerültek elő. Ennek következtében a fiatalok büntetése súlyosbodott.

Hárman letöltendő börtönbüntetést kaptak, az ő szabadságvesztésük időtartama: két év hat hónap, két év két hónap, illetve egy év hat hónap. Két vádlott börtönbüntetését a bíróság felfüggesztette. Magyarországon – mint azt a megyei bíróság szóvivőjétől megtudtuk – másodszor fordult elő, hogy jogerős ítélet született etnikai bűncselekmény elkövetéséért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.