Esztergom polgármestere Budapestig gyalogol a képviselő-testület feloszlatásáért

Gyalogosan indul útnak Budapestre péntek este Esztergom polgármestere, és másnap délelőtt érkezik meg a Bazilika elé, ahonnan küldöttség viszi az Országházba azt a levelet, amelyben a képviselő-testület feloszlatását kezdeményezik.

 

Április 4-én lejárt az önkormányzati választásokat követő fél év, a jogszabályok mostantól lehetővé teszik, hogy feloszlassák egy település képviselőtestületét. Ennek érdekében zarándokol Esztergom polgármestere és a helyi civilek mintegy százfős csoportja Budapestre – írja a stop.hu.

Tétényi Éva polgármester úgy érzi, a helyi Fidesz obstrukciója miatt veszélybe került a város működőképessége, ezért figyelemfelkeltő demonstráció keretében személyesen viszi el az Országházba az esztergomi testület feloszlatását szorgalmazó nyílt levelét.

"Eddig négy levelet küldtem e tárgyban a város díszpolgári címét viselő Orbán Viktornak, ám a miniszterelnök mostanáig egyikre sem reagált. Úgy gondoltam, nyomatékot adok a kérésemnek" - mondja a polgármester.

A levelet gyalog viszik el Esztergomból Budapestre, és a túrára mintegy száz szimpatizáns, helyi civilek, pártonkívüliek is elkíséri a városvezetőt. A menet péntek este 6-kor indul a Széchenyi térről, és az ötven kilométernyi út megtétele után másnap reggel 9-kor érkeznek a Szent István térre, a Bazilika elé, ahonnan küldöttség indul a levelet a parlamentbe, s a levelet a kormány kijelölt képviselője vesz át. Az éjszakai menetet a gyérebb közúti forgalom indokolja.

"Ha igaz, amit a kormány a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatában és a készülő alkotmányban megfogalmaz, akkor nem tehet mást a kormánypárti többség, minthogy eleget tesz a kérésünknek" - reméli Tétényi. Szerinte itt a lehetősége a Fidesznek bizonyítani, hogy valóban óhajtja a korábbi adósságok felszámolását, a múltbéli törvénytelenségek feltárását. Esztergomban már valójában nincs is kormánypárti frakció – tette hozzá –, csak afféle Meggyes-csoport, mert a helyi KDNP is elhatárolódott már a volt polgármestertől és híveitől.

A polgármester szerint már májusra kiírhatnák az időközi választásokat Esztergomban, és biztos benne, hogy az elkeseredett helyiek még egyszer nem juttatják be a testületbe a város működését megbénító jelenlegi fideszes politikusokat.

Az alkotmány és az önkormányzati törvény értelmében az országgyűlést illeti meg az önkormányzat feloszlatásának a joga. Erre a kormány javaslatára akkor kerülhet sor, ha az adott képviselő-testület működése az alkotmánnyal ellentétes, ami akkor valósul meg, ha a képviselő-testület tartósan nem működik és működőképességének helyreállása, illetve működésének folytatása nem várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.