Esztergom: van költségvetés, újraindulhat a buszközlekedés

Esztergom képviselő-testülete elfogadta csütörtök esti ülésén a város 2013-as költségvetését, amelyben 1,1 milliárd forintos hiány szerepel, és megszavazták a Fidesz-KNDP-frakciónak a buszközlekedés újraindításáról szóló javaslatát.

Tétényi Éva független polgármester azt mondta: az érvényes költségvetéssel javulhat a város anyagi helyzete, mivel az önkormányzat hozzájuthat csaknem 500 millió forint, eddig visszatartott állami normatívához. A helyzetet némileg rontja, hogy az adósságrendezés miatt egy pénzintézet 94 milliós inkasszót nyújtott be a város számlájára, ehhez hozzáadódik az önkormányzat 114 millió forintos hiánya - tette hozzá.

Steindl Balázs, a Fidesz-KDNP-frakció vezetője közölte, hogy a polgármester által előterjesztett költségvetést csak a város érdekei, a normatíva folyósítása miatt szavazták meg. Kijelentette, az állam nyártól a város adósságának felét átvállalta, az után kamatot sem kellett fizetni, így szerinte nem lehetett megalapozott a polgármester költségvetési előterjesztése, amelyben a hiány egész évben változatlan volt.

Tétényi Éva azt mondta, a kamatfizetési kötelezettség valóban csökkent, viszont szinte ugyanennyivel kevesebb iparűzési adó folyt be a kasszába, ezért nem változott a hiány mértéke. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a költségvetés október 31-ig tényszámokon alapul, csupán az utolsó két hónap számai bizonytalanok.

A polgármester hozzátette, mivel 2013-ban egész évben nem tudtak érvényes költségvetést elfogadni, a tavalyi számok alapján dolgoztak. Az előző évi költségvetést 1,1 milliárd forint hiánnyal fogadták el, mivel az állam inkasszózta az általa átvett intézmények fenntartási költségét, és azt a hiányt 2013-ra is magukkal vitték.

A képviselők elfogadták a Fidesz-KDNP-frakció javaslatát, hogy új járat indításáról állapodjanak meg a Vértes Volánnal, továbbá arról, hogy három vonalon a helyközi tarifánál kedvezőbb, helyi díjszabással lehessen utazni a város határain belül.

Az önkormányzat tartozásai miatt Esztergomban 2011. július 4-én szűnt meg a helyi közlekedés. A városon belüli utazásokat jelenleg helyközi járatokkal oldják meg a Vértes Volán együttműködésével. Az elfogadott javaslat szerint a város új és egyben egyetlen helyi járata a kórházat és a vasútállomást kapcsolná be a közösségi közlekedésbe.

A testület december 5-i ülésén a polgármester a kérdés újratárgyalására kérte a képviselőket, arra hivatkozva, hogy az önkormányzat hiánya miatt nem tudnának havonta fizetni a közlekedési vállalatnak. Tétényi Éva akkor elmondta, a tervezett új járat útvonalán az egyik áruház üzemeltet ingyenes járatot, ezért inkább a kertvárosi városrészt kellene bekapcsolni a forgalomba.

Az előterjesztés vitájában Steindl Balázs frakcióvezető ismertette, hogy a Vértes Volán az előzetes tájékoztatása szerint az egy hét késés miatt január helyett csak február elején tudja az új járatot elindítani, majd a képviselők elfogadták a Fidesz-KDNP-frakció javaslatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.