Esztergom: folytatják az izzók kiszerelését

A felszámolás alatt álló TIVI Kft. ismét megkezdte Esztergomban a lámpatestekből az izzók kiszerelését - tájékoztatta a polgármester csütörtökön az MTI-t.

Tétényi Éva (független) elmondta, a szerződéstől a képviselő-testülettől kapott felhatalmazás alapján állt el, mert a társaság határidőre nem állította helyre a közvilágítást, és nem tett eleget tételes elszámolási kötelezettségének.

A polgármester tájékoztatása szerint egy új közbeszerzési eljárás eredményéig szerződést kötöttek az E.ON-nal a világítás helyreállítására és áramszolgáltatásra, mivel a közvilágítás biztosítása kötelező önkormányzati feladat, továbbá 500 izzót rendeltek, melyekkel a TIVI által leszerelt világítótestek pótolhatók.

"Amikor a törvények egy állami közszolgáltatónak nem engedik, hogy szüneteltesse a szolgáltatást, akkor érthetetlen, hogy egy felszámolás alatt álló magánvállalat ellen nem lehet fellépni. A történtek után fogalmunk sincs, hogy kitől lehetne védelmet kérni" - mondta Tétényi Éva, hozzátéve, hogy az önkormányzat minden jogi lépést megtett a helyzet rendezésére.

Esztergomban a város közvilágítását ellátó társaság augusztusban kezdte meg a szolgáltatás megszüntetését, mert az önkormányzat 2013-ban még nem fizetett a közvilágításért. Mivel a lámpatestek egy része a társaság tulajdona, a kikapcsolást az izzók kiszerelésével oldották meg.

A szolgáltatónak egy bank adott hitelt a közvilágítás korszerűsítésére, majd a társaság fizetésképtelensége után a követelést eladta egy követeléskezelő cégnek, ezért jogi vita tárgya, hogy az önkormányzat kinek fizessen a világításért.

A város fizetési szándéka jeléül félévi díjat, 40 millió forintot törvényszéki letétbe akart helyezni a szolgáltató számára, ezt azonban a törvényszék elutasította. Az önkormányzat megfellebbezte a döntést.

A szolgáltató felszámolóbiztosát, Schuster Zsófiát az MTI-nek nem sikerült elérni, de néhány nappal ezelőtt a társaság közölte, hogy megalapozatlannak tartja és nem fogadja el az önkormányzat elállását a koncessziós szerződéstől.

A város megpróbált elállni a szerződéstől

Véleményüket arra alapozták, hogy a szerződés felmondása csak kötbér mellett lehetséges, és emlékeztettek arra, hogy a város több évvel ezelőtt már megpróbált elállni a szerződéstől, de azt a kamara mellett működő választott bíróság érvényesnek mondta ki.

Az MTI birtokába került levelezés szerint az önkormányzat a szerződéstől elállást azzal is indokolta, hogy a TIVI hitelezőiből alakult választmány nem járult hozzá, hogy a felszámolás alatt a közvilágítást továbbra is ellássák.

Schuszter Zsófia közleményében rámutatott, mivel a választmány létrehozása nem felelt meg a törvényi feltételeknek, megtagadták a választmány elismerését. "Amíg a hitelezői választmány létrehozásának érvényessége megkérdőjelezhető, addig a szerződés ellehetetlenülésének megállapítása idő előtti lenne" - jelentette ki a felszámolóbiztos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.