Esterházy-szöveg pünkösdi istentiszteleten

- Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot - idézte Esterházy Pétert Bölcskei Gusztáv a debreceni Nagytemplomban. Erdő Péter Esztergomban arról beszélt: a Szentlélek békéje eligazít a mindennapi életben. "Lélegezz!" - Gáncs Péter szerint pünkösd erre bátorít mindenkit.

- Pünkösd Isten csodálatos igazságáról szól - hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök vasárnap a debreceni Református Nagytemplomban tartott igehirdetésében.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke Esterházy Péter írót idézte, aki egy helyen azt írta: "kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot".

"Az író kimondja: mi itt, a földön bukdácsoló, nyomorult emberek még hazudni sem tudunk az igazság ismerete nélkül" - hirdette a nagytemplom szószékéről Bölcskei Gusztáv, hozzátéve: pünkösdkor kiderül, mi az igazság, Isten csodálatos igazsága, amikor a tanítványok megtapasztalják, hogy "itt van Krisztus közöttünk".

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában bemutatott pünkösdvasárnapi szentmisén azt mondta: "a Szentlélek békességet hoz, belső örömet, nyugalmat, azt az érzést, hogy a helyünkön vagyunk a teremtésben. Azt a bizonyosságot, hogy Istennek terve van velünk és gondot visel ránk. A Szentlélek összekapcsolja egymással az embereket és a népeket, az emberiséget és a teremtett világot".

A bíboros úgy fogalmazott: a Szentlélek békéje eligazít a mindennapi életben, bölcsességet ad, "a zűrzavaros, mindennapi rohanás helyett megmutatja, hogy mitévők legyünk".

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szerint pünkösd ünnepe lehetőséget biztosít a hívőknek, hogy élő kapcsolatot alakítsanak ki Istennel. Az elnök-püspök a budapesti Deák téri evangélikus templomban bemutatott pünkösdvasárnapi istentiszteleten azt mondta: a pünkösd talán a legtitokzatosabb és legősibb ünnep.

"Lélegezz!" - Gáncs Péter szerint pünkösd erre bátorít mindenkit, továbbá arra, hogy újra merni kell "élő kapcsolatot létesíteni azzal, akitől az életet kaptuk".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.