Estére már a T. Ház előtt a "Barroso-módosítások"

Handó Tünde, az OBH elnöke nem helyezhet át saját hatáskörben bírósági ügyeket, és a politikai hirdetésekre vonatkozó passzusokon is változtat a parlamenti kétharmad. Barroso elnök figyelmeztetése hatásos volt, várhatóan már hétfő este beterjeszti a kormányzat a T. Háznak a módosításokat.

Várhatóan már ma a T. Ház előtt lesznek azok a kormányzati törvénymódosító javaslatok, amelyek korrigálják a nemzetközi össztüzet kiváltó negyedik alkotmánymódosítás José Manuel Barroso által aggályosnak tartott pontjait. Az Európai Bizottság elnöke pénteken levélben figyelmeztette Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a brüsszeli testület kénytelen lesz a kifogásolt ügyekben kötelezettségszegési eljárásokat indítani, ha a magyar parlament nem korrigálja a komoly aggályokat ébresztő törvényhelyeket. A Bizottság szerint aggályos a magyar államnak az Európai Bíróság ítéletéből fakadó fizetési kötelezettségére vonatkozó passzus. A másik aggályos pontként Barroso a módosított alaptörvénynek azt a részét nevezte meg, amely az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezési jogkörét szabályozza. Harmadik aggályos rendelkezésként pedig – további részletesebb elemzés függvényében – a politikai hirdetések közzétételének korlátozását említette Barroso.

Orbán Viktor postafordultával válaszlevélben erősítette meg a bizottsági elnöknek, hogy a magyar kormány és az Országgyűlés elkötelezett az európai normák és értékek mellett, és biztosította arról, hogy a kormány mindenben együttműködik az aggodalmak eloszlatásában. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke aznap jelezte: a miniszterelnök kezdeményezte azokat a jogalkotói lépéseket, amelyekkel kezelni lehet a bizottsági elnök által jelzett aggodalmakat.

Ennek megfelelően – ha a kormány még hétfőn a T. Ház elé terjeszti a módosításokat – az Országgyűlés plénuma már kedden megtárgyalja azokat.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár az alkotmányügyi bizottság előtt a bírósági törvény korrigálása kapcsán az ügyek áthelyezésével kapcsolatos szabály módosításáról azt mondta: a jövőben konkrét, egyedi ügyet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke nem helyezhet át, megszűnik az ezzel kapcsolatos jogköre. Ehelyett az elnök az Országos Bírói Tanáccsal egyetértésben kijelölhet egy másik bíróságot, amely fogadni fogja azokat az ügyeket, amelyeket a leterhelt bíróság nem képes. Ez viszont csak a határozat kezdőnapja után érkezett ügyekre vonatkozik – tette hozzá.

Az igazságügyi államtitkár a Népszabadságnak azt mondta, a választási eljárási törvény politikai hirdetésekre vonatkozó passzusait is módosítják.

Arról nem tudni, hogy a magyar államnak az Európai Bíróság ítéletéből fakadó fizetési kötelezettségére vonatkozó rendelkezéseket hogyan változtatják meg, hiszen erről külön törvény nem rendelkezik, az alaptörvény tartalmazza ezt a "megoldást". Újabb alkotmánymódosítás viszont már csak kormányzati presztízsokokból sem várható – tudtuk meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.