Esőben, izgatottan: ponthúzásra várva

Már elkezdték a visszaszámlálást a Pont ott Parti részvevői a Millenárison. Kevesebb mint egy óra, és kiderül, ki kezdi meg tanulmányait a választatott egyetemen vagy főiskolán az ősszel.

A parkban zuhog az eső, hideg van, ám a zord körülmények ellenére pár száz fiatal összegyűlt, hogy együtt izgulja végig a következő órákat. Egy lány azt számolgatja, vajon elég lesz-e az a 348 pont, amit sikerült megszereznie ahhoz, hogy földrajzszakra bejusson a Debreceni Egyetemre. Egy másik lány a Corvinust szemelte ki magának, 440 pontja van. Fejből tudja, hogy az elmúlt három évben mennyi volt a ponthatár a kiszemelt szakon, azt mondja, nem mer előre örülni, de azért reméli, legalább a költségtérítéses képzésre sikerül bejutnia. A diákokon látszik a feszültség, van aki a barátnője kezét szorongatja, akad, aki azt mondja, jó lenne most legurítani egy sört, viszont azt nem lehet. Csak csoki van, a házirend szerint tilos az alkoholfogyasztás. És a biztonsági őrök látványa nyomatékosítja, hogy a szabályt komolyan kell venni.

A feszültséget próbálják oldani azok a cégek, amelyek jó marketingérzékkel máris megszólítják a fogyasztásban erős célcsoportot. Van itt bank, telekommunikációs szolgáltatás, kozmetikum. És persze itt vannak felnőttképzési programokat ajánló egyetemek, főiskolák. Hiszen lesznek jó néhányan, akik csalódottan mennek majd haza, számukra a fizetős képzések jelenthetik a vigaszt.

A parti szervezője az Educatio Kft. arra törekszik, hogy a pontok kihirdetéséig hasznos információkkal lássa el a leendő hallgatókat. A „Hurrá felvettek!” című kerekasztal-beszélgetésen a szakértők arról osztották meg tapasztalataikat, hogyan lehet az egyetemi éveket tudatosan használva építeni a későbbi szakmai karriert. Elmondták, mi az a hat szabály, ami a felsőoktatásban eltöltött évek alatt a leginkább segíti a munkaerőpiaci sikert:

1.       Légy nyitott a lehetőségekre! (Mert akkor megtalálod azt a tanárt, aki akár mentorod is lehet, rátalálsz arra a diákmunkára, amely később szakmai gyakorlatodat alapozhatja meg, csatlakozhatsz azokhoz a szakmai fórumokhoz, amelyek segíteni fognak az egyetemi éveid után az elhelyezkedésben.)

2.       Tervezz, láss előre, legyenek céljaid!

3.       Légy optimista, és amit elkezdtél fejezd be! (Diplomázz le, ne hagyd, hogy papír nélkül távozz a felsőoktatásból!)

4.       Legyen helyes önismereted! (Tudd, milyen kompetenciáid vannak, miben vagy jó, miben tudsz eredményeket elérni!)

5.       Nem kell mindenben jónak lenned, egy dologban viszont légy te a profi!

6.       … és beszélj angolul!

Egy másik kerekasztal-beszélgetésből arról kaptak információkat a leendő hallgatók, hogyan tudnak „ingyen és bérmentve” külföldön ösztöndíjakkal néhány hónapot/évet tanulni. Mint kiderült, ezekre a lehetőségekre nem harap az átlag diák, mert fél kipróbálni az új dolgokat.

A ponthatárokat nem kevesen lesik, az idén is körülbelül annyian szeretnének a felsőoktatásban továbbtanulni, mint egy évvel ezelőtt: a mostani 141 ezer jelentkező nagy része az alapképzést, a legtöbbjük az államilag támogatott képzési formát választotta. Sokan a felsőfokú szakképzést célozták meg. Az államilag támogatott felvehető keretszám azt alapképzésen 53450, mesterképzésre 19600 hallgatót lehet felvenni.

A mindenkori izgalmakat az idén az is fokozza, hogy a ponthatárokat szinte lehetetlen volt megjósolni. Mindössze annyit tudni, hogy a küszöbhatár 200 pont, és várható, hogy ugyanazokon a képzéseken és intézményekben lesznek magas pontszámok, amelyeken hagyományosan nagy a túljelentkezés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.