Eső mosta el a milliárdok nyomát, Juhász ráhívta a rendőrséget az Új Nemzedék Központra

Nem tudta átvilágítani az uniós milliárdokat kapott Új Nemzedék Központot az Állami Számvevőszék, mivel az állami nonprofit vállalkozás nem adta át az összes iratot az ellenőröknek.  Az EMMI alá tartozó központ szerint ugyanis a az ÁSZ által kért iratok jó része még tavaly elázott egy nagy esőben.
Sorfalat állt Juhász Péter és az Együtt egy tucat aktivistája az EMMI felügyelete alá tartozó Új Nemzedék Központ (ÚNK) irodájának a bejárata előtt, majd az ellenzéki párt kihívta a rendőrséget a céghez, mivel szerintük fennáll a gyanú, hogy ott valakik súlyos közpénzlopás bizonyítékait tüntetik el.

Juhász lapunknak elmondta, végül a kerületi rendőrkapitány is kivonult a helyszínre és ígéretet tett nekik, hogy „megfontolják, milyen intézkedést foganatosítsanak", mire ők átadták a terepet a rendőröknek. Úgy tudjuk, hogy a rendőrök végül nem mentek be az épületbe.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) még szerdán közleményben tudatta, hogy nem tudta átvilágítani az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. működését, mivel a cég vezetői nem adták oda az ellenőröknek az ÚNK 2011 és 2014 közötti gazdálkodásáról szóló minden iratot. Az ÁSZ az ügyészséghez fordult a meghiúsult vizsgálat miatt.

Az ÚNK válaszközleményében cáfolják az ÁSZ-t: ők együttműködtek az ellenőrökkel és amit tudtak, átadtak. Azonban a cég nemrégiben költözködött, és a gazdasági iratokat átmenetileg dobozokba csomagolták és egy alagsori helységben helyezték el. A tavaly nyári özönvízszerű eső idején beázott a központ Bajza utcai épülete és a becsomagolt gazdálkodási és egyéb iratok egy része elázott és azonosíthatatlanná vált.

Úgy tudni, hogy az ÚNK még szeptember elején jelezte az ÁSZ-nak az dokumentumok sérülését és hosszabbítást kért, hogy rekonstruálhassák az elázott iratokat. Az ÁSZ ezt követően október elején jelezte, hogy nem adja meg a hosszabbítást, ám nem tudni, hogy pontosan mikor döntött a számvevőszék úgy, hogy az ügyészséghez fordul.

A sok évtizedes múltú volt Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum 1996-ban lett költségvetési intézményből közhasznú társaság, majd 2012-ben vette fel az „Új Nemzedék Központ" nevet. A cég az évek során részt vett a Erzsébet üdültetési Programban, illetve többek között a fiatalok továbbtanulását, pályaválasztását segítő irodákból álló hálózatot alakított ki. Az ÚNK működéséhez folyamatosan komoly pályázati támogatást kaptak. A TÁMOP program keretében „Átfogó ifjúsági szolgáltatásfejlesztés a köznevelésben tanuló diákok esélyegyenlőségének növelése érdekében" címmel 2013-tól az ÚNK 3 milliárd forint uniós forrásban részesült. Ennek ellenére a cég üzemi eredménye 2014-ben mínusz 3,9 milliárdos lett, míg adózás után 684 millió forintos veszteségre.

Az ÚNK szerint a 2014-es milliárdos veszteséget mutató üzemi eredmény könyveléstechnikai okokkal magyarázható. Egy 2013-as törvénymódosítás miatt a Zánkai üdülőtábor vagyongazdálkodási joga 2014 elejétől átszállt az akkoriban alapított Erzsébet Vagyonkezelő Kft-re és a Kft vagyonmérlegében cirka 3,8 milliárdos értéken szereplő ingatlanállomány kivezetése rontotta le az ÚNK azévi eredményét. A 2015-ös év már jobbnak ígérkezik: „Komplex ifjúsági fejlesztések – új nemzedék újratöltve" program keretében újabb 5 milliárdos uniós forrást nyert el az ÚNK. Ugyanakkor a 444.hu korábban arról írt, hogy 2014-ben az EMMI átvilágítatta az ÚNK működését és számos, Fidesz-közeli vállalkozás is jövedelmező megrendeléshez jutott a központtól.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.