Eseménytelen a déli határ

Az, hogy a szerb, horvát és szlovén határszakaszon pénteken összesen 870 migránssal szemben intézkedtek a magyar szervek, Kovács Zoltán kormányszóvivőben és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadóban az eseménytelenség érzetét kelti. Eközben Szerbiából, Horvátországból és Szlovéniából folyamatosan érkeznek a menekültekkel teli buszkonvojok szóló hírek.
Gyakorlatilag eseménytelenül telnek az órák a magyar-horvát zöldhatár alig 24 órával ezelőtti lezárása és a magyar-szlovén határon szombat délelőtt bevezetett ideiglenes határellenőrzés életbe lépése óta - közölte a kormányszóvivő a vasárnap délelőtt Nagykanizsán tartott tájékoztatón.

Kovács Zoltán felidézte, hogy szombaton nulla órakor lépett életbe a magyar-horvát zöldhatáron a határzár, szombat délelőtt pedig a kormány - értesítve a szlovén és az európai uniós feleket - ideiglenes jelleggel a schengeni kritériumoknak megfelelően állította vissza a határellenőrzést. Utalt rá, hogy ez utóbbit az a rédicsi "incidens" indokolta, amikor mintegy 150 migráns szlovén oldalon megjelent a magyar határ közelében, de azt nem lépte át.

Migránsok egy újabb, mintegy 300 fős csoportja érkezett vasárnap délelőtt a horvátországi Csáktornyáról a Muraszerdahely-Petesháza horvát-szlovén határátkelőhely szlovén oldalára, Petesházára - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Már szombaton este is érkezett 300 migráns a szlovén oldalon felállított regisztrációs táborba. A menekülteket a szlovén hatóságok folyamatosan továbbszállítják Ausztria felé. A hét, menekültekkel teli busz a szlovén területig szállította a migránsokat, így nem kellett átgyalogolniuk a két országot elválasztó Mura folyó hídján.

A szlovén hatóságok egy tábori ágyakkal teli sátrat állítottak fel a fogadásukra, azonban az előző csoportnak sem a fűtetlen sátorban kellett töltenie az éjszakát, ott csak néhány órára helyezik el őket. Egy szíriai fiatalember az MTI tudósítójának azt mondta, hogy neki nem Németország, hanem Ausztria az úti célja, mert a hozzátartozói már ott élnek.

Egy másik, az iraki Moszulból származó kurd férfi arról beszélt az MTI tudósítójának, hogy korábban az iraki hadseregben szolgált, és amikor az iszlamista fegyveresek Moszulra támadtak, súlyosan megsebesült. Szavai alátámasztására megmutatta a golyók ütötte nyomokat is a vállán, illetve egy robbanás okozta sérülést a lábfején. Közlése szerint neki sem Németország, hanem az Egyesült Királyság az úti célja, mert ott élnek rokonai.

A szlovén hatóságok felállítottak egy másik regisztrációs tábort is, közvetlenül a magyar határ szomszédságában, a rédicsi határátkelő szlovén oldalán. Ugyanakkor, az ideiglenes WC-kkel is ellátott táborban, ahová az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is kitelepült, vasárnap délelőtt nem volt senki. Egy szlovén rendőr az MTI-nek azt mondta, hogy egész nap üres a tábor és nem is várnak menekülteket. A rédicsi szlovén-magyar határátkelőnél az MTI tudósítóját nem állították meg ellenőrzés céljából a magyar rendőrök, a határpontot a schengeni rend szerint, megállás nélkül lehetett átlépni.

A Blic című belgrádi napilap internetes oldalának beszámolója szerint vasárnap délelőtt több száz migráns körülbelül 20 autóbusszal arra várakozott a horvát-szerb határ szerbiai oldalán, hogy folytathassa útját Horvátország, majd Szlovénia felé. A magyar-horvát zöldhatár lezárását követően Horvátország Szlovénia felé irányítja a migránsokat, Ljubljana azonban bejelentette, hogy naponta csupán 2500 embert tud fogadni. Ez jelentősen lelassította a migránsok mozgását, hiszen így lassabban engedik őket át a határon. A közeli, opatovaci táborban is hosszabb időt kell eltölteniük arra várva, hogy továbbszállítsák őket.

A migránsok egyelőre nem tartózkodnak néhány napnál tovább Szerbiában, de az ország felkészült arra az esetre is, ha jelentősen meghosszabbodna az itt-tartózkodási idő - jelentette ki Nenad Ivanisevic szerb szociálisügyi államtitkár vasárnap a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS). A magyar-horvát és a magyar-szerb határon felállított kerítésre utalva kiemelte: a határfalak emelése nem jelent megoldást, azok nem tudják megállítani a migránsokat az Európai Unióba vezető úton. Hozzátette, hogy a legújabb, a magyar-horvát zöldhatáron épített határzár sem fogja jelentősen megváltoztatni a migránsok útját, mert - mint fogalmazott - azokat, akik a háború elől menekülnek, semmilyen fal nem állíthatja meg. A legfrissebb adatok szerint Szerbiában az idei esztendőben több mint 230 ezer migránst regisztráltak, legtöbbüket a szerb-macedón határon található Presevóban. 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.