Esélyt sem adnak a menekülteknek a jogorvoslatra

Alig két hét elegendő volt arra, az ideiglenes biztonsági határzár létesítéséről, valamint a migrációval összefüggő egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést a parlament megvitassa, megszavazza, majd a köztársasági elnök aláírja, s a hétfői Magyar Közlönyben mindjárt ki is hirdesse.
Civil jogvédők a tervezet benyújtása után szinte azonnal tiltakoztak, s az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is a javaslatcsomag megfontolására kérte a jogalkotót, de hiába, mert a gyorsított eljárásban elfogadtatott módosítások augusztus 1-jén hatályba lépnek.

A jövő hónaptól az uniós külső határok mentén tízméteres sávra az államot mindenütt határozatlan időre szóló közérdekű használati jog illeti meg, a gazdáknak pedig tűrniük kell, hogy a kormányhivatalok által megállapítandó kártérítés fejében a földjükre szögesdrót akadályt telepítsenek. Ezt azonban a kormány képtelen volt kivárni, hiszen egy rövidebb szakaszon máris épül a kerítés a szerb határ mentén, bár ha a tulajdonosok önként – és térítés nélkül – hozzájárultak ehhez, jogilag akár rendben is van a dolog.

Az viszont már sokkal kevésbé, hogy a törvénymódosítás nagyjából kiüresíti a menedékkérők jogorvoslathoz való jogát. Mindenkivel szemben gyorsított eljárást kell ugyanis lefolytatni, aki valamely biztonságos harmadik országon keresztül érkezett Magyarországra. A döntő többség pedig megjárta Görögországot, s 99 százaléka Szerbia felől lépi át a határt. Egyelőre nem született viszont meg a kormányrendelet, amely meghatározná a menekültek számára biztonságosnak tartott államok listáját, de déli szomszédunk vélhetően szerepel majd a sorban.

Mindebből az következik, hogy a menedékkérelem elfogadhatóságáról, valamint arról, hogy fennállnak-e az elismerés feltételei, 15 napon belül határozni kell. (Ez az idő arra sem elég, hogy hitelt érdemlően megállapítsák azok személyazonosságát, akiknek nincs semmilyen igazolványa.) Az érintettek ezt követően három napot kapnak, hogy fellebbezzenek – és bizonyítsák például azt, hogy a szerb menekültügyi rendszer nem működik –, míg a bíróságnak nyolc napja lesz a beadvány vizsgálatára. Nem egészen négy hét alatt lezavarhatják tehát az egész eljárást, és közben a menedékkérők szinte semmilyen jogi segítségre nem számíthatnak.

Az új szabályok szerint a hatóságok a kérelmezők jelentős részét az eljárás idejére akár be is csukhatják. Az őrizetbe vétel oka lehet, ha az érintett személyazonossága nem ismert, illetve a szökés veszélye áll fenn. Aki viszont nyitott befogadó állomásra kerül, annak augusztus 1-jétől dolgoznia kell bármely, a közfoglalkoztató által meghatározott munkahelyen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.