És tényleg kilőtték a Slágert és Danubiust!

Kiesett a versenyből a Sláger és a Danubius rádió a médiahatóság mai döntése értelmében. Helyettük új rádiók szólnak majd az éterben november 19-től. Az ORTT névtelenséget kérő illetékese szerint új helyzet állt elő: most oda jutottunk, hogy a politika "gründol" magának médiavállalkozásokat. Frissítve.

Nyertesnek a testületi tagok a jobboldali médiaportfólióhoz sorolható Advenio Zrt.-t, illetve a baloldal közelinek mondott FM1 konzorciumot hozták ki a szavazáson. Előbbi a Danubius, utóbbi a Sláger rádió helyén folytathatja a következő hét évben. A távirati iroda értesülése szerint a Danubius helyén a Klassz Rádió, a Sláger által most használt hullámhosszon pedig a Neo FM szólhat november közepétől. Eszerint a két nyertes társaságot semmi nem köti a pályázatukban szereplő névhez, bármikor kezdeményezhetik a változásbejegyzést a testületnél.

Majtényi László, az ORTT elnöke - aki többször bírálta a nyertesnek nyilvánítottak pályázatait - ma beadta módosító indítványait az Advenio Zrt. és az FM1 konzorcium kizárására, ám ezt a testület leszavazza. A NOL úgy tudja, Majtényi ezt követően halaszthatatlan közfeladataira hivatkozva otthagyta az ülést (ebben az első körben egyébként nem szavazhatott volna). Ezt követően döntött a testület az ismert módon.

Azt tudni lehet, hogy az Advenió továbbra is inkább zenét sugározna. Az FM1 konzorcium Radiocafé 98,6 nevű adót működtető tagja, az Est Média Group kilátásba helyezte: ők megtörnék a trendet, és "beszélgetősebb" rádiót képzelnek el. Mivel ők a Sláger ferekvenciáját nyerték el, így ott november 19-től már nem a zenei műsort hallgatják a rádiózók.

A frekvenciát tizenkét éve használó Sláger és Danubius rádiók közül egyelőre a Sláger tette világossá: az amerikai tulajdonos vélhetően bírósághoz fordul egy a maihoz hasonló döntés esetén.

Majtényi: A botrány még csak most kezdődik

Majtényi László, a médiahatóság elnöke egyelőre nem tudja, akar-e tenni valamit a történtek után. "Végig kell gondolnom számos lehetőséget" - mondta a NOL-nak, hozzátéve: rendkívül szomorú a döntés miatt. "Nem hittem volna, hogy a magyar demokrácia ilyen rossz állapotban van, hogy ilyen döntés megszülethetett. Majtényi szerint egyébként sokat veszíthetnek azok, akik "ezt a döntést kitalálták" (konkrétabbat az elnök nem mondott), mivel a botrány még csak most kezdődik, a sajtó aligha fog egyhamar leszállni az ügyről.

Polyák Gábor médiajogász viszont úgy látja: lényegében nincs jogi lehetőség Majtényi kezében arra, hogy megtámadja a testület határozatát. Legfeljebb különvéleményének adhat majd hangot - ennek viszont nincs jogkövetkezménye. A médiajogász szerint szinte biztos, hogy a vesztesek közül néhányan perelni fognak. Erre két jogalapjuk is lehet - vélte a szakember.

Egyfelől volt egy "alaki hibás gyanús" pályázó (ez az Advenio Zrt. volt, az alaki hiba meglétéről jogvita alakult ki Majtényi, a vele egy véleményen lévő Tímár János, illetve a testület fideszes és MSZP-s tagjai között, akik végül nem zárták ki e vélt hiba miatt az Adveniót a pályázatból - a szerk.). Egy másik jogalap lehet a perre, ha valaki a nyertes pályázók üzleti tervének megalapozottságát támadja meg. - A nem megalapozott üzleti tervvel pályázót ki kellett volna zárnia a médiahatóságnak, mérlegelési lehetősége nem lett volna. Ám a testület most úgy döntött, a tervek megalapozottak. De végül a bíróság mondhatja ki a végső szót - érvelt Polyák. Ám a pernek, ha lesz, nincs halasztó hatálya az ORTT döntésére - azaz november 19-én mindenképpen megkezdhetik a sugárzást az új nyertesek.

Egy, a médiahatósághoz közel álló, neve elhallgatását kérő szakértő ugyanakkor rendkívül sarkosan fogalmazva kijelentette: eddig az a hír járta, hogy egyes médiavállalkozások exkluzív kapcsolatokat ápolnak a politikával. Most oda jutottunk, hogy a politika "gründol" magának médiavállalkozásokat; ez azért egy új helyzet.

Megszólalnak a delegáltak

Időközben a médiahatóság tagjai is megszólaltak. Az SZDSZ delegáltja, Tímár János összemérhetetlennek tartotta a beérkezett ajánlatokat, ezért nem vett részt a két frekvencia odaítéléséről hozott döntésben. "Se pozitíve, se negatíve nem lehet szavazni, ha összemérhetetlen, nem jogszerű pályázatok közül kell választani" - mondta, megemlítve, hogy az ülés kezdetén Majtényi László elnökkel együtt - a többiek ellenében - megszavazta az összes kizárási indítványt. Ezek a javaslatok épp a két, végül győztessé nyilvánított társaságot rekesztették volna ki a versenyből.

Az ORTT két MSZP-s tagja viszont garanciát kért arra, hogy a médiahatóság azonnali hatállyal szerződést bont azzal a céggel, amelyik az országos rádiófrekvenciát elnyerve "nem tudja vagy nem akarja teljesíteni" vállalt díjfizetési kötelezettségét, és ez a passzus be is kerül majd a műsorszolgáltatási szerződésbe. Gyuricza Péter és Ladvánszky György közleményébene szerint "a hazai kereskedelmi rádiózás kialakításában és meghonosításában a Sláger és a Danubius Rádió komoly érdemeket szerzett. Szakmai munkájuk elismerésre méltó, és ezt az elismerést a közönség szeretete vissza is igazolta". A győztesekről szólva kiemelték, az Advenio Zrt. és az FM1 konzorcium megfelelnek azon elvárásuknak, hogy minél nagyobb részt vállaljanak a közszolgálat finanszírozásában. Emlékeztetnek arra: az előbbi társaság 700 millió forintos pályázati díját a közszolgálati Magyar Rádió kapja meg, az utóbbi társaság 355 milliós díját a helyi rádiók és televíziók.

A legtöbbet kínáló induló nyert egy olyan pályázaton, amelynek egyetlen szempontja a vállalt koncessziós díj volt - így értékelte a két országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultság odaítéléséről szóló szerdai döntésüket Szalai Annamária, a médiahatóság Fidesz által delegált tagja. Hozzátette: a megfelelő garanciákat tartalmazó műsorszolgáltatási szerződés "nem teszi lehetővé, hogy ne fizessen" a hullámsávot használó társaság. A testületi tag értelmetlennek  nevezte, hogy azért akarjon valaki a piacra lépni, hogy aztán megszegje a szerződést. Az ORTT szerdán a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg.

A Danubius csendben vár, a Sláger perel

Reális pályázatot nyújtott be az Advenio Műsorszolgáltató Zrt. - áll a  társaság szerdán, kevéssel győztesé nyilvánításuk után az MTI-hez  eljuttatott közleményében. "Az Advenio sikeresen pályázott. Ezt bemutatott szakmai hátterünknek, koncepciónknak, és üzletileg megalapozott, magas műsorszolgáltatásidíj-ajánlatunknak köszönhetjük. Pályázatunk, melyet egy nemzetközi tanácsadó cég és egy nemzetközi ügyvédi iroda is auditált, reális volt". "Munkánk során mindent el fogunk követni azért, hogy a hazai zenei rádiózás legjobb hagyományainak alapján hallgatóink minél előbb megszeressék rádiónkat" - írják.  A jobboldalhoz sorolt médiaportfóliót építő Fellegi Tamás jegyezte vállalkozás a lakosság 67 százalékát elérő - november 18-ig a Danubius Rádió által használt - jogosultságot szerezte meg hét évre.

"Szomorú nap ez az országnak, a Sláger Rádió hallgatóinak és dolgozóinak! Ma döntött az ORTT! November 18-ától a határozat szerint másik rádió működik majd a Sláger Rádió helyén. A hírek szerint az eddig megszokott zenei műsor helyett Önök a továbbiakban egy politikai beszélgetős műsort hallhatnak majd!" - áll a Sláger Rádió vezérigazgatója, Heal Edina által jegyzett, szerkesztőségünknek is megküldött közleményben. Eszerint: egy most induló, politikai irányultságú beszélgetős rádió töredékét sem képes kitermelni és befizetni annak az összegnek, mint amit a Sláger Rádió megajánlott pályázatában. Mivel politikai döntés született súlyos kárt szenvedett a magyar demokrácia és a sajtószabadság - folytatódik az amerikai  Emmis cég tulajdonában lévő Sláger Rádió reakciója. A médium egyébként bejelentette azt is: bíróságon támadja meg az ORTT döntését. Heal Edina konkrétumokat egyelőre nem akart közölni, annyit azonban elmondott, a lehető leghamarabb benyújtják a keresetet. "Több fronton fogunk támadni" - tette hozzá.

A Danubius Rádió egyelőre nem nyilatkozik a médiahatósági döntésről. "Az ORTT hivatalos értesítését követően értékeljük a körülményeket és alakítjuk ki álláspontunkat a döntéssel kapcsolatban" - közölte szerdán Oláh László, a Danubius Rádiót tulajdonló befektetési alap képviselője a médium kommunikációs ügynökségén keresztül.

Laczkó Endre, a szintén vesztesek közt lévő Juventus Rádió vezérigazgatója az MTI-nek nyilatkozva "szánalmasnak" nevezte a szerdai döntést. Laczkó szerint mindenfajta szakmai alapot nélkülöz a két országos kereskedelmi rádiós koncesszió odaítéléséről szóló határozat. Hozzátette: ők már másfél hónapja azzal számolnak, hogy nem nyerik el a megpályázott - kisebbik vételkörzetű - frekvenciát. A vezérigazgató azt mondta: a két nagy, tizenkét év alatt alaposan felépített márka távozásával "lesz egy kis űr", amit be tudnak tölteni.

Az ügyben csak távolról és közvetve érintette Magyar Rádió (MR) is megszólalt az ügyben. Az általa év elején kért frekvenciacsere lett volna a legracionálisabb döntés - mondta Such György, a közmédium elnöke a médiahatóság szerdai döntése után. "A döntés ismeretében is nyilvánvaló, hogy az lett volna a legracionálisabb döntés, amit az MR eredetileg kért: nevezetesen, hogyha a Sláger Rádió által használt frekvenciát az MR1-Kossuth Rádió kapta volna meg, és az MR1-Kossuth Rádió ennél kisebb lefedettségű frekvenciáját hirdették volna meg a pályázaton" - fogalmazott. Such György január végén vetette fel, hogy a Sláger Rádió frekvenciájára cserélné a Kossuth adó hullámsávtartományát a Magyar Rádió; az elnök akkor "nem akarta cáfolni az értesülést".

Bochkor Gábor a Slágerben. Vége a jókedvnek. Vagy mégsem?
Bochkor Gábor, Sláger rádió,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.