És ön felajánlaná a szerveit?

Miközben egy friss hazai kutatás szerint a magyar felnőtt lakosság háromnegyede bárkinek odaadná halála esetén a szerveit, néhány éve mégis egyre apad, 10-15 százalékkal csökken a beültethető szervek száma.

A felnőttek háromnegyede válaszolta a Szinapszis piackutató Kft. által a Webbeteg című lapnak végzett kutatásban, hogy halála esetén bárkinek odaadná szerveit. Mindössze százból hatan gondolták úgy, hogy erre nem képesek.

A szervei felhasználása ellen az idősek és a kevés iskolai osztályt végzők tiltakoztak a legtöbben. A korosztályokat elemezve a fiatalok a legnyitottabbak, a 26 és 35 évesek 85 százaléka ajánlaná szerveit bárkinek. A még fiatalabb (18-25 éves) generáció leginkább csak saját családtagjainak illetve ismerőseinek adnák szerveiket.

Az adatok meglepők, hiszen 2006-ról 2007-re tíz százalékkal, 2007-ről 2008-ra már 15,6 százalékkal mérséklődött a szervátültetések száma. A magyar szabályok szerint elvileg ha valaki életében nem tiltakozott ellene, kivehetők a szervei, mégis a gyakorlatban rengeteg átültetés hiúsul meg a család tiltakozása miatt.

Évente átlagosan 280-szor szólal meg a telefon az Országos Vérellátó Szolgálat szervátültetéseket koordináló irodájában. Ide telefonálnak a kórházak, ha potenciális donor van náluk, vagyis olyan beteg, akinél beállt az agyhalál.

Egy agyhalott akár négy-hat szervre váró ember életét is megmentheti, hiszen átültethető a szív, mindkét vese, a máj és a tüdő is. Ha minden esetet jelentenének a kórházak, a jelenleginél legalább kétszer több donor lenne, így rövidülhetnének a várólisták. Jelenleg egy vesére akár három-négy évet is várnia kell a betegeknek. A potenciális donorok jelentésére jogszabály egyébként nem kötelezi a kórházakat, ez etikai kérdés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.