Az iskolát bezárták, van helyette díj

Hiába a sok tiltakozás, plakát,demonstráció a polgármesteri hivatal előtt! Erzsébetváros fideszes többségű testülete ma végleges döntést hozott: bezárják a Janikovszky Éva általános iskolát. Alapítanak helyette egy írónőre emlékező díjat. Attól biztos jobb lesz a gyerekeknek.

Tiltakozók sorfala várta ma reggel a VII. kerületi képviselőket, akik a rendkívüli testületi ülés első napirendi pontjaként tárgyalták a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium jogutód nélküli megszüntetéséről szóló javaslatot. Úgy tűnik, az iskolába járó gyerekek és szüleik utolsó segélykérése éppoly visszhangtalan maradt bennük, mint a korábbi demonstrációk. A képviselők áldásukat adták az iskola megszüntetésére.

Az erzsébetvárosi önkormányzat lapunkhoz eljuttatott közleményében a közoktatási intézményi struktúra átalakításával, illetve a kerület nagyon nehéz anyagi helyzetével indokolta döntését. A képviselők úgy vélték, hogy a jelenlegi helyzetből csak az "elhanyagolt és leépült struktúrák" átalakításán keresztül juthatnak ki. Különösen igaz ez a kerületi iskolaszerkezetre, amely az elmúlt években nem reagált a gyermeklétszám rohamos csökkenésére. A tanulólétszám 10 év alatt majdnem a felére csökkent, 4077-ről 2316-ra, tehát ma 3230 iskolai férőhelyre jelenleg mindössze 2316 gyermek van beíratva.

A kerület működőképességének fenntartása érdekében az önkormányzatnak átgondolt, felelősségteljes döntéseket kell hoznia, át kell szerveznie az intézményhálózatát. Ennek eredményeképpen a jelenlegi öt önálló intézmény átszervezésével négy épületben három iskola kezdi meg működését 2011. július 1-jétől. Ez a gyermekekre nézve semmilyen hátrányt nem jelent, a fenntartó önkormányzat továbbra is magas színvonalú intézményekben gondoskodik az oktatásukról.

Janikovszky Éva emlékét és munkásságát megőrzendő Erzsébetváros vezetése kezdeményezi az írónőről elnevezett díj alapítását, illetve emléknap megtartását. Az átszervezések következtében felszabaduló forrásokból lehetővé válik az oktatási intézményrendszer fejlesztése, és működésének hosszú távú, magas színvonalú biztosítása. A következő évtől kibővített ösztöndíjprogramot indít az önkormányzat a kerületi gyermekek tehetséggondozása érdekében.

Az önkormányzat érvelése több ponton is hibádzik.

A Janikovszky semmiképpen nem sorolható az elhanyagolt intézmények közé. Az épületet néhány éve újították fel 700 millió forintért. Szakmai programjának sikerét mi sem bizonyítja, jobban, minthogy az idei elsős beiratkozásnál többszörös volt a túljelentkezés.  

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Mint arról korábban lapunkban is beszámoltunk, a fideszes többségű képviselőtestület  még tavaly decemberben döntött arról, hogy a Janikovszkyban és az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban az idén szeptemberben induló tanévtől kimenő rendszerben megszüntetik a gimnáziumi oktatást. Fenti terveiket azután januárban módosították.

Így az Alsóerdősori Bárdos Lajos gimnáziumban a korábbi 0+4 éves oktatási program helyett 4 éves oktatás lesz. A Janikovszky iskolát pedig bezárják. A gimnáziumi oktatást felszámolják, az általános iskolásokat egy Hermád utcai intézménybe telepítik át.

Csakhogy erről elfelejtették időben tájékoztatni az érintett iskolákat. Így az intézmények vezetői - nem ismervén a fenntartói szándékot - kötelezettségüknek eleget téve felvételt hirdettek. A decemberi testületi ülés döntéseiről egyébként az iskola mellett a szülőket és az iskolaszéket sem tájékoztatták. Az előterjesztést még a szakmai bizottság sem tárgyalhatta meg.

A 400 gyereket befogadó Janikovszy iskola igazgatója egy április 20-i levélből értesült az önkormányzat bezáratási szándékáról. Ekkor már túl voltak a leendő elsősök beiratásán és a gimnáziumi felvételiken. A szülőket és a diákokat egyaránt sokkolta a bezáratás híre. Az önkormányzat döntését még érthetetlenebbé teszi, hogy az épületet néhány éve újították fel. Bár többen éppen ebben vélik felfedezni a bezáratás okát. Szerintük éppen a csillogó-villogó épületre vetett szemet egy Fidesz közeli alapítványi középiskola.

A kerület azonban tagadta ezt. Juhász Gábor alpolgármester korábban azt nyilatkozta, hogy az ingatlanhasznosítására azután jelentkezett a befektető, hogy döntöttek az átszervezésről.

A történteknek különös - nagyon régi időket idéző - mellékzöngét ad az iskola honlapjának túlterheltség miatti elérhetetlenné válása, illetve az a napokban előkerült hangfelvétel, amelyen egy kerületi fideszes képviselő szájából elhangzó kijelentésekből inkább politikai bosszúra, mintsem szakmai érvekre lehet következtetni a döntéshozatalnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.