Erzsébetváros hallgat Hunvald fizetéséről

Erzsébetváros egyelőre néma a letartóztatott polgármestere, Hunvald György fizetéséről megfogalmazott szakminiszteri kijelentéssel kapcsolatban. Az igazságügyi tárca szerint ugyanis az előzetesben lévő politikusnak nem jár javadalmazás.

Az erzsébetvárosi önkormányzat egyelőre nem reagált az MTI megkeresésére az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM)  csütörtöki közlésével kapcsolatban, miszerint az előzetes letartóztatásban lévő köztisztviselők és polgármesterek esetében -  több törvény együttes értelmezésével - a jogi helyzet most is világos, számukra nem jár díjazás.

A Fidesz vasárnap közölte: az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármester számára február 10-e óta - amióta nem jár be a munkahelyére - az önkormányzat havi 742560 forint juttatást adott, vagyis az előzetes letartóztatása óta eltelt idő alatt összesen csaknem hatmillió forintot kapott.

Az IRM ezzel kapcsolatban azt közölte: a jelenlegi szabályozás szerint a köztisztviselő mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, ha elháríthatatlan ok miatt nem tud a munkahelyén megjelenni. Az előzetes letartóztatást nyilvánvalóan ilyen oknak kell tekinteni, ami miatt munkáltatói szankcióra - például a munkaviszony megszüntetésére - nem kerülhet sor, de tekintettel arra, hogy munkavégzés nem történik, díjazás vagyis fizetés sem jár a jogszabály szerint erre az időre - közölte a tárca. A polgármesterek és önkormányzati képviselők tiszteletdíjának megállapítására a köztisztviselőkre vonatkozó szabályozást ugyanúgy alkalmazni kell, tehát nekik sem jár tartós akadályoztatásuk - mint az előzetes letartóztatás - esetén fizetés.

Hétfőn az erzsébetvárosi Fidesz-frakció kezdeményezte Hunvald György fizetése utalásának megszüntetését, de Bán Imre, a kerületi MSZP frakcióvezetője erre reagálva közölte, a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testületének nincs hatásköre arra, hogy megvonja a polgármester fizetését.

Csütörtök kora délutánig a VII. kerületi nem reagált arra a kérdésére, hogy az IRM közlése alapján módosítják-e álláspontjukat Hunvald György fizetésének megvonásával kapcsolatban.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője és Vattamány Zsolt, a párt VII. kerületi frakcióvezetője kedden bejelentette, törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz annak érdekében, hogy börtönben ülő polgármesterek ne kaphassanak fizetést közpénzből. Indítványuk szerint a polgármester, illetve az alpolgármester foglalkoztatási jogviszonya szünetel, ha vele szemben bűncselekmény alapos gyanúja miatt a bíróság jogerősen előzetes letartóztatást, vagy lakhelyelhagyási tilalmat, házi őrizetet vagy távoltartást rendelt el.

Hunvald Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség tucatnyi tényállás kapcsán többek között hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítja, melyeket bűnszervezetben követett el, így a gyanúsításban foglalt bűncselekményekért a törvény szerint akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható.

Az ügyészség szerint Hunvald önkormányzati bérlakásokat utalt ki kedvezményesen rokonoknak, ismerősöknek, akik azokat olcsón megvásárolhatták. Ugyanakkor Hunvald tudott arról, hogy több ingatlant előre egyeztetett módon becsültek fel, és tudomása volt arról is, hogy ezeket a külföldi befektetők a becsültnél lényegesen magasabb áron is megvennék. A gyanúsítások szerint összesen mintegy 350 millió forint vesztegetési pénzt adták át az elkövetők, és az önkormányzatnak milliárdos kárt okoztak. Továbbá több mint 1,5 milliárdos károkozás kísérleti szakaszban maradt.

Hunvald az eljárás során zömmel tagadta a terhére rótt bűncselekményeket. Az ügyben összesen 21 gyanúsított van, köztük a VII. kerületi önkormányzat gazdasági, illetve pénzügyi bizottságának SZDSZ-es elnöke, Gál György és Kardos Péter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.