Erzsébetváros: újabb iskolamentő demonstráció

Pénteken ismét hallatják a hangjukat a szülők, a diákok és a tanárok a fideszes vezetésű Erzsébetvárosban tervezett iskolabezárások megakadályozása érdekében. Továbbra is kérdés: ingatlanpanama vagy "oktatásracionalizálás" zajlik-e a VII. kerületben?

Péntekre újabb demonstrációra hívják az érintetteket és a szimpatizánsokat a VII. kerületi Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium megmentése érdekében, s a kerületben tervezett iskolaösszevonások ellen. A Rottenbiller utcai tanintézet bezárásáról, a közoktatás átszervezéséről váratlanul, az érintettek tudta nélkül döntött Erzsébetváros fideszes vezetése, párhuzamosan a kerület négy iskolaigazgatójának felmentésével. Utóbbi intézményeket átszervezik, illetve összevonják, leginkább a csökkenő diáklétszámra hivatkozva.

Mint arról már többször beszámoltunk, hétfőn hozzávetőleg 1500 résztvevő vett részt egy békés, de hangos tüntetésen az önkormányzat épülete elé vonulva. Május 6-án délután három és négy óra közé hirdették meg az újabb megmozdulást a Janikovszky iskola értelmetlen bezárása ellen.

A figyelemfelhívó rendezvényen a névadó műveiből tartanak felolvasást az írónő Bajza utcai emléktáblájánál. Mindenkit arra bíztatnak, hogy jelenlétével támogassák a szülők és gyermekeik, s a várhatóan jelentősebb létszámban elbocsátandó pedagógusok küzdelmét, megakadályozandó az iskola bezárását. A szervezők a Facebook-on is köröztetik akciójukat.

Lapunk értesülése szerint a szülők amiatt is értetlenül állnak az önkormányzat váratlan és ultimátumszerű bejelentése előtt, mert a Hernád utcai Baross Gábor Általános Iskolában az idei tanévben tavaly ősszel úgy indítottak két első osztályt, hogy az egyikben tíz, a másikban csupán hét diák tanul. Az ügy pikantériája, hogy a tervek szerint ide költöztetnék át a Janikovszky diákjait, de hogy mennyi pedagógus „mehet velük”, azt még nem tudni.

Kispál Tibor, az önkormányzat művelődési és közoktatási bizottságának szocialista tagja ezzel kapcsolatban úgy lapunknak korábban úgy nyilatkozott, erősen sejthető, hogy a „racionalizálás” szó sok tanár elbocsátását jelenti. Kérdésünkre maga is nagy talánynak nevezte, ki költözhet be az önkormányzat által az elmúlt években több százmillió forintért felújított iskolaépületekbe, például a Janikovszkyba, melynek rekonstrukciója nagyjából 580 millióba került.

A szülők között tartja magát az a vélekedés, miszerint az értékes ingatlant egy Fidesz-közeli alapítványnak játszaná át az önkormányzat. Mivel a kerület hivatalos válasza mindössze annyi volt: „az épület továbbra is oktatási-kulturális célokat fog szolgálni, ezzel kapcsolatban tárgyalásokat folytat az önkormányzat”, így akár igazuk is lehet a szülőknek.

 Magyar - angol kéttannyelvű iskola VII., Dob utca 85. Magyar-angol Kéttannyelvű Általános és Vendéglátó Szakiskola. menekültgyerekeket befogadó iskola
Bernadett Szabó 2010.02.22. Digitális Magyar - angol kéttannyelvű iskola VII., Dob utca 85. Magyar-angol Kéttannyelvű Általános és Vendéglátó Szakiskola. menekültgyerekeket befogadó iskola
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.