Érvénytelen lett a II. kerületi választás

Várhatóan érvénytelen lesz az időközi országgyűlési képviselő-választás a főváros II. kerületében, a 2-es számú választókerületben, mert a fél órával az urnazárás előtt mért adatok szerint a részvételi arány nem érte el az 50 százalékot.

A szavazóköröket este 7 órakor bezárták. Este fél 7-kor az érintett választópolgárok közel 38 százaléka adta le szavazatát a helyi választási iroda adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy két hét múlva, november 27-én második fordulót kell tartani, akkor azonban már sem eredményességi, sem pedig érvényességi küszöb nem lesz; az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.

A második fordulóban ugyanazok a jelöltek indulhatnak, mint az elsőben, ám bárki visszaléphet. A választáson a parlamenti pártok, valamint az MDF-ből alakult JESZ (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) állított jelöltet. A jelöltek szavazólapon az alábbi (ábécé-) sorrendben szerepeltek az első fordulóban: Bodor Zoltán (Jobbik), Karácsony Gergely (LMP), Kovácsics Ádám (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség), Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) és Lévai Katalin (MSZP).

A voksolást azért kellett kiírni, mert a parlament az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen egymással.

Vasárnap a helyi választási bizottság döntött egy, az LMP-s jelölt által benyújtott, a Fidesz-KDNP jelöltjének kampánypénz-felhasználását érintő kifogásról. A testület hatáskör hiányában elutasította a beadványt arra hivatkozva, hogy a kampányra fordított pénzeszközök vizsgálata az Állami Számvevőszék hatáskörébe tartozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.