Érvénytelen lett a ferencvárosi időközi választás

Második fordulót tartanak két hét múlva Ferencvárosban, a mai időközi választás ugyanis érvénytelen lett - a választásra jogosultaknak alig negyede ment voksolni. Az első fordulóban a szavazatok csaknem hatvan százalékát a fideszes jelölt kapta, harmadik lett a Jobbik jelöltje.

Nem hozta lázba a vasárnapi időközi országgyűlési képviselőválasztás a ferencvárosiakat. A Gegesy Ferenc lemondásával megüresedett parlamenti mandátumot hat párt (Fidesz, Humanista Párt, Jobbik, Munkáspárt, MSZP, SZDSZ) próbálta megszerezni, de ez egyiküknek sem sikerült. A választók ugyanis lábbal szavaztak: alig negyedük vett részt a választáson.

A korábbi közvéleménykutatások szoros eredményt jósoltak a Fidesz és az MSZP között, az ellenzék javára. A szavazókörökből érkező, eddig feldolgozott adatok szerint a legtöbb szavazatot - csaknem 4700 voksot - a Fidesz-KDNP jelöltje, Bácskai János kapta. Második a szocialista Bánsághi Tamás (1850 szavazat), míg harmadik lett a Jobbik jelöltje, Szegedi Csanád 681 vokssal. John Emese (SZDSZ) negyedik lett (419 szavazat), ötödik Várady Tibor (Humanista Párt, 295 voks), Paulik Péter, a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje 63 szavazatot kapott.

Pártreakciók

Az MSZP szerint az alacsony részvétellel a nemtetszésüket fejezték ki a  ferencvárosi választópolgárok az ajánlószelvény-gyűjtéssel  kapcsolatos botrány miatt - mondta Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke az MTI-nek. Nem értett egyet azzal, hogy az érvénytelen első forduló eredménye a kormányzati politikával való elégedetlenséget fejezné ki. Szerinte az előzetes eredményekből az látszik, hogy elsősorban a radikális és a szélsőjobboldali szavazók tartották ezt a választás fontosnak, ennek tudható be a Jobbik harmadik helye.

A politikusokat és a sajtót erősen foglalkoztatta az időközi választás, de a szavazókat kevésbé - reagált John Emese az MTI-nek. Az SZDSZ jelöltje hozzátette: a nagyon alacsony részvétel mellett az időközi választáson megerősödött a szélsőséges párt. John Emese szerint az viszont látható, hogy az  alacsony részvétel és a választások körül kialakult helyzet ellenére az SZDSZ a közvélemény-kutatások eredményeinél jobban szerepelt.

Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő szerint a ferencvárosiak nyilvánvalóvá tették, hogy komoly  változást akarnak és a Fidesz megtiszteltetésnek veszi, hogy ezzel a változtatással őket akarják megbízni. Reményét fejezte ki, hogy két hét múlva még többen voksolnak majd. A KDNP szerint az alacsony részvételi arány azt mutatja, milyen apátiába estek az emberek a szocialista kormányzás hét éve alatt.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Alacsony részvételt várnak - Összefoglalónk az időközi választás első fordulójáról

Leragasztották egymás plakátjait a pártok

Négy pártot marasztalt el a ferencvárosi választási bizottság vasárnapi ülésén  azért, mert vélhetően leragasztották egymás plakátjait. A testület az MSZP-t, a Fideszt, a Jobbikot és a Magyar Kommunista Munkáspártot - az egyetlen lehetséges szankcióként -  eltiltotta a további jogsértésektől. A bizottság a döntéseket  fényképfelvételek alapján hozta. A ferencvárosi bizottság további törvénysértéseket is megállapított; eszerint a választókat megtévesztették, illetve  befolyásolták azok, akik a szocialisták jelöltjéről, Bánsághi Tamásról valótlanul híresztelték telefonon, illetve szórólapokon,  hogy alpolgármesterként el nem végzett munkája után több millió forintot vett fel. A testület ugyanakkor nem tudta megállapítani, kik követték el a  jogszabálysértést, ezért az ismeretleneket eltiltani sem tudta a további híreszteléstől.

Ajánlószelvény-botrány: öt párt tiszta

Visszaadta a rendőrség öt, a ferencvárosi időközi választáson induló párt ajánlószelvényeit, mert a nyomozás során azok között nem talált  másolatokat - derült ki a helyi választási bizottság vasárnapi ülésén. A nyomozók december 31-én foglalták le a ferencvárosi időközi parlamenti képviselő-választáson induló valamennyi párt  jelöltjeire leadott ajánlócédulákat a helyi választási irodában. A  rendőrség a választás, népszavazás és népi kezdeményezés rendje  elleni bűncselekmény gyanújával folytatott nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A BRFK a nyomozati eljárás során nem talált bűncselekményre utaló adatot a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, a Humanista Párt és a  Magyar Kommunista Munkáspárt ajánlószelvényeinek vizsgálatánál. (Időközben, egy újabb feljelentés nyomán, a rendőrség szombaton a  helyi választási irodában újra lefoglalta a Munkáspárt - nem sokkal  korábban visszaadott - ajánlószelvényeit.)

A nyomozó hatóság korábbról még vizsgálja az SZDSZ, a Magyar Szociális Zöld Párt, az MDF, és a MIÉP szelvényeit. Utóbbi három pártnál az Állami Nyomda szakértői azt állapították meg, hogy a leadott ajánlószelvények 73 százaléka hamis.

A hideg miatt sem tülekedtek a szavazók

A választást megelőző kopogtatócédula-hamisítási botrányok mellett az időjárási viszonyok sem kedveztek a pártoknak – olyannyira gyér volt az érdeklődés, hogy már délelőtt eldőlt: még legalább két hétig (de elképzelhető, hogy két hónapig) nem lesz parlamenti képviselője Ferencvárosnak. A 31 076 választásra jogosult közül ugyanis délelőtt tizenegy óráig alig kétezren mentek el szavazni, délután fél hatkor 23 százalék alatt volt a részvételi arány. Összehasonlításul: 2006-ban már kora délutánra elérték az eredményes választáshoz szükséges ötven százalékot.

Alkotmányossági aggályok

Kifogást nyújtott be a Political Capital (PC), valamint egy magánszemély a ferencvárosi választási bizottsághoz a névjegyzék ellen, mert úgy látják, hogy az Országgyűlés mulasztása miatt a jelenlegi választókerületi beosztás súlyosan aránytalan. A PC arra mutatott rá, hogy a ferencvárosiak szavazatának súlya például több mint kétszer annyit ér, mint a legnagyobb választókerületekben lakó választópolgároké.

A ferencvárosi választási bizottság összes tagja elutasította a PC beadványát, mert annak hitelesítésével kapcsolatban nem találtak jogszabálysértést. A mulasztásos alkotmánysértéssel összefüggésben arra mutatott rá a testület, hogy a választókerületek kijelölése, illetve átrajzolása a kormány hatásköre, így abban ők nem járhatnak el.

 

Felbontják a szavazatszedõ úrnát, hogy megszámolják a leadott voksokat a 9-es szavazókörben a 12. számú országgyûlési egyéni választókerületben
Felbontják a szavazatszedõ úrnát, hogy megszámolják a leadott voksokat a 9-es szavazókörben a 12. számú országgyûlési egyéni választókerületben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.