Egri kórházprivatizáció: vissza a startvonalra

Érvénytelennek nyilvánította a Heves Megyei Önkormányzat és a HospInvest Zrt. között az egri Markhot Ferenc megyei kórház működtetéséről szóló szerződést tegnap a Nógrád Megyei Bíróság. Az ítélet nem jogerős, a társaság fellebbez.

A Heves Megyei Önkormányzat saját vagyonrendeletét sértette meg, amikor érvényesnek nyilvánította a HospInvest Zrt. pályázatát az egri kórház működtetésére, a magáncég ugyanis az előírt három év helyett csak két évre visszamenőleg igazolta, hogy nincsen banki tartozása, s arról is csak pótlólag nyújtott be hiteles dokumentumot, hogy nincs határidőn túli követelés a számlájukon – indokolta a Nódrág Megyei Bíróság a döntését, amelyben semmisnek mondta ki a kórház üzemeltetésére kötött szerződést.

Az első fokú, nem jogerős ítélet szerint érvénytelen pályázatra nem alapozható érvényes szerződés.

Korábban az Észak-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal szintén a bankgarancia körüli hiányosságok miatt fordult jogorvoslatért a Heves Megyei Bírósághoz, amely tavaly szeptemberben jogerősen érvénytelenítette a kórház működtetésének privatizációjára kiírt pályázatot. A működési szerződés érvényességét azonban ez nem érintette, így azt végül egy külön eljárásban támadta meg az egri önkormányzat.

A Nógrád Megyei Bíróság elutasította a HospInvest Zrt. viszontkeresetét, amelyben – a kórház átvételének akadályozása miatt – másfél milliárd forintos kártérítést kért a társaság az egri önkormányzattól. A bíróság szerint a magáncég nem bizonyította a károkozást.

A kórház működtetési szerződésének érvénytelenségéről szóló döntés ellen a HospInvest fellebbez – mondta tegnap megkeresésünkre Kollányi Gábor, a zrt. elnöke. Hozzátette: továbbra is úgy gondolják, hogy törvényesen jártak el, s a hiányosságokat időben pótolták.

Sós Tamás, a Heves Megyei Önkormányzat szocialista elnöke közölte, az ítélet kézhezvételét követően elemzik annak indoklását, és ez alapján döntene arról, hogy fellebbeznek-e? Habis László, Eger jobboldali polgármestere szerint a kórház ügye a bírósági döntéssel visszatért a startvonalra, s újra lehet arról beszélni, milyen fenntartású megyei kórházra van szükség Egerben. Szavai szerint a megyének és a városnak ez ügyben tárgyalóasztalhoz kell ülnie.

– Minden megoldás szóba jöhet, a közös üzemeltetéstől kezdve a várossal külön megkötött a finanszírozási szerződésig – mondta az egri polgármester.

Az egri önkormányzat részt kér a döntésekből

Az egri önkormányzat egy másik, a Szolnok megyei bíróságon folyó perben azt sérelmezte: mind a régiós, mind az országos tisztiorvosi hivatal elutasította kérésüket, hogy ügyfélként részt vehessenek a kórház magánkézbe adásának folyamatában, így nem ellenőrizhették, valóban a legjobb pályázót sikerült-e megbízni az alapfeladatok ellátásával. Ebben a perben legutóbb március 5-én tartottak tárgyalást, s az újabb tárgyalásra szakértők bevonását rendelték el.

A Hospinvest 2008. november 1-én vette át az egri Markhot Ferenc kórház üzemeltetését. A kép ezen a napon készült
A Hospinvest 2008. november 1-én vette át az egri Markhot Ferenc kórház üzemeltetését. A kép ezen a napon készült
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.