Besült a kampány? Érvénytelen népszavazás felé hajlik a mérleg nyelve

Nőtt a bizonytalanok, és csökkent a kvótanépszavazás kérdésére nemmel válaszolni akarók aránya augusztusban, vagyis úgy tűnik, hiába a rengeteg plakát és olimpiai egyperces híradó, megjósolhatatlan, hogy érvényes lesz-e végül a voksolás. Főleg a jobbikos szavazók gondolták meg magukat egy hónap alatt.

A részvételi arány továbbra is a határon billeg – írja az Index az október 2-i népszavazásról emlékeztetve arra, hogy július végén és augusztus végén is az emberek 53 százaléka mondta, hogy elmenne szavazni, de mindössze 41 százaléknyian tudták biztosan azt, hogy igent vagy nemet ikszelnek majd. A népszavazásról az Index a Závecz Research kutatóintézettel készített országos reprezentatív felmérést július végén és augusztus végén a magyarok szavazási hajlandóságával kapcsolatban.

A nyár végi felmérés időszakában még nem futott a Kétfarkú Kutya Pártnak az érvénytelen szavazatokra buzdító plakátkampánya, és az ellenzéki pártoknak a távolmaradásra biztató felhívásai sem igazán indultak be.

Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője valószínűbbnek tartja, hogy nem megy el a választásra jogosultak fele. Mint mondta: „Kétséges, de nem teljesen kizárt az érvényesség. Ha a Fidesz kampánya a mostaninál nem lesz erőteljesebb, és ha az ellenzék kampánya láthatóvá válik, akkor annak nagyobb a valószínűsége, hogy nem lesz érvényes a népszavazás".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.