MSZP-s, fideszes is fúrja a fűzfői lőszergyárat

Két önkormányzati képviselő népszavazást kezdeményezett Európa egyik legkorszerűbb lőpor- és lőszergyára, a Balatonfűzfőre tervezett hadiipari létesítmény miatt. A lőszergyárat Kontrát Károly fideszes országgyűlési képviselő is ellenzi, ő is a népet szavaztatná.
Nemrég figyelt fel a közvélemény arra a már régebben dokumentált hírre, miszerint a korábbi üzem helyén lőpor- és lőszergyárat, hadiipari létesítményt épít a MIL-EXIM Kft. nevű magántársaság. A 2,4 milliárd forintos beruházást az Unió is támogatja. Balatonfűzfőn egyébként 1923 óta készítenek robbanóanyagot. A MIL-EXIM Kft 2010-ben vásárolta meg a felszámolás alatt álló céget.

– Mi két raktárt használunk majd, azt ötven kamera figyeli, a gyárat komoly kerítésrendszer védi, a katasztrófavédők minden négyzetcentimétert bemértek, elkészültek a földhányások, a világon sem gyakori aceton oldószerrel dolgozunk, teljes biztonságban vannak az emberek – közölte még előző érdeklődésünkre a cég ügyvezetője, a hajdani tüzértiszt – jelenleg nyugdíjas – Csala József ügyvezető.

A civilként bemutatkozó Keil Norbert szerint ők az idegenforgalom felé kormányoznák a várost, de az embereket elijeszti a lőporgyár, főleg ilyen "terrorista időkben".

A fűzfőiek lakossági fórumot hívtak össze. Marton Béla polgármester szerint nekik nincs engedélyezési hatáskörük. Azt azonban hozzátette: egyáltalán nem biztos, hogy eredményes volna a költséges népszavazás.

Csala József közölte: hónapokon belül megérkezik a technika, az üzem a lehető legbiztonságosabb lesz, és semmiben sem veszélyezteti sem a helyben lakók, sem a turisták épségét. A lőporra és a lőszerre nagy az igény a világon, ám Magyarország csak azoknak az országoknak adhat el, melyekhez a magyar szakminisztérium hozzájárul, hangoztatta az ügyvezető.

A város országgyűlési képviselője, Kontrát Kátoly mindezek ellenére úgy vélte, hogy ez a beruházás nem idevaló, s ő a fűzfőiek érdekeit képviseli.

Közleményt adott ki az MSZP is az ügyben. Ők elképesztőnek tartják, hogy a terrorveszélyt emlegető Fidesz-kormány lőszergyár építését szorgalmazza az idegenforgalomból élő Balatonfűzfőn. Botrányosnak nevezték, hogy az országgyűlési képviselő Kontrát Károly államtitkár „csak akkor hallja meg a helyiek hangját” – például a Várpalotára szállított rákkeltő azbeszthulladék esetében –, amikor az érintett polgárok már ellenállást tanúsítottak.

A beruházó egyébként az engedélyek többségét már beszerezte, rövidesen a bányakapitánysághoz is benyújtják kérelmüket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.